Jól adtak vissza a zöldségesek

Egy olvasói levél szerint Vásárhelyen a főutcán zöldséget és gyümölcsöt árusító kereskedők megtartják a visszajáró egy-két forintosokat arra hivatkozva, hogy nem tudnak visszaadni, illetve csak a számukra ismeretlen vevőknek adnak nyugtát. Tapasztalataink épp az ellenkezőjét bizonyították.

A próbavásárláson jól vizsgáztak a zöldségesek. Fotó: Tésik AttilaLapunk január 8-i számában egy indulatos olvasói levél egyes kereskedők bosszantó szokásairól szólt. A levélíró azt kifogásolta, hogy például a vásárhelyi Andrássy utcában a zöldség- és gyümölcsárusok nem adják vissza az egy- és kétforintost, és nem adnak nyugtát a törzsvevőknek. A levélíró sérelmezte azt is, hogy pénzváltásra is elküldték már, mert nem tudtak visszaadni. Szerinte a „sok kicsi sokra megy" gyakorlatát folytatják a vásárlók kárára.

Az Andrássy utca elején, az OTP előtt két kereskedés is működik egymás mellett. A 45-ös úthoz közelebb lévőnél az eladó udvariasan fogadott, és miután vásároltam – 271 forintért –, pontosan visszaadott az ötszázasból. Aprópénzzel el van látva, visszajáróval a jelek szerint csak akkor lehet gond, ha egy nap többen egymás után tíz- vagy húszezressel fizetnek, és egy szem narancsot vesznek.

A szomszédos sátornál vásárolt gyümölcs 80 forintomba került. Az eladó szépen leszámolta a kezembe a visszajáró 920 forintot. Ezenkívül az eladók még egy „próbát" kiálltak: fölhívták a figyelmemet arra, hogy a kifizetett árut elfelejtettem eltenni.

A harmadik helyen, a Szántó Kovács János utca 1. szám alatti boltban is hiánytalanul leszámolták a visszajárót.

Mindhárom helyen adtak nyugtát. Az olvasónak viszont igaza van abban, hogy az aprópénz körül problémák lehetnek és ez vevő és eladó között konfliktust okozhat. Az egyik vevő tízezreséből nem tudtak visszaadni, ezért javasolták, hogy váltassa fel.

Ilyenkor a vásárlók vagy szót fogadnak, vagy a konkurenciánál szerzik be a zöldséget, gyümölcsöt. A tízezressel fizető kuncsaft viszont hamarosan visszatért a felváltott pénzével.

Presztóczki Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!