Négy szakmacsoport központja lehet Vásárhely

A vásárhelyi Kalmár Zsigmond szakközépiskolában a dél-alföldi régió leendő autószerelői és kerámiaipari szakemberei szerezhetnének gyakorlati tudást – legalábbis az új, tervezett regionális szakképzési rendszer szerint. A vendéglátó-ipari és idegenforgalmi szakcsoportnak a vásárhelyi Corvin, az egészségügyinek pedig a szintén vásárhelyi Eötvös szakközépiskola lenne a központja.

Kormos Tamás

Fémmegmunkálás a vásárhelyi Kalmárban. Ez a szakközépiskola lenne az autószerelő és a kerámiaipari szakcsoport központja. Fotó: Tésik AttilaAz elmúlt években a szakképzés országszerte jelentős átalakuláson ment át, s az erre vonatkozó törvényt is többször módosították, valamint ezzel együtt olyan integrációs folyamat is elindult, amely a szakképzés racionalizálását, a munkaerőpiachoz való igazodását célozta meg.

– Vásárhely sem függetlenítheti magát ezektől a folyamatoktól. A lehetőségeket végiggondolva két aktuális pályázathoz is csatlakoztunk. Az egyiknek Szeged, a másiknak pedig a megyei közgyűlés a vezetője – mondta Nagy Judit, a polgármesteri hivatal oktatási csoportvezetője.

A pályázatok arra nyújtanak támogatást, hogy a szakképző intézmények fenntartói együtt gondolkodva, közösen alakítsák ki a képzésfejlesztési stratégia alapjait. A szegedi pályázathoz Vásárhelyről a Kossuth és a Gregus, a megyeihez pedig a Corvin, az Eötvös és a Kalmár szakközépiskola csatlakozott.

Eddig a megyei pályázaton született olyan döntés, hol lesznek azok a főbb helyszínek, ahol csúcstechnológiával felszerelt tanműhelyekben mélyíthetik el gyakorlati tudásukat a térség diákjai. A tervek szerint a vendéglátó-ipari és idegenforgalmi szakcsoportnak a Corvin, az egészségügyinek az Eötvös, az autószerelőnek és a kerámiaiparinak pedig a Kalmár Zsigmond szakközépiskola lesz a központja.

Megyei pályázat

– Komplex szakképzés-fejlesztési terv létrehozása a Dél-Alföld szívében címmel pályázatot készítünk, s ennek a konzorciumnak a tagja Vásárhely, Kistelek, Csongrád, Szentes, Orosháza és Kunszentmárton – nyilatkozta lapunknak a megyei közgyűlés alelnöke, Kovács Kálmán. A cél egy olyan projekt megvalósítása, mely racionalizálja a szakképzést, s ha szükséges, akkor megszünteti az esetleges átfedéseket. A gépipari szakcsoport központja Szentes, az építőiparé Csongrád, a mezőgazdaságé pedig Orosháza lenne.

– A következő három évben a konzorciumi tagok arról egyeztetnek, hogy mely szakmacsoportokban hogyan tudják összehangolni a képzéseket, s hol milyen kiemelt fejlesztésekre kerüljön sor. Így válik biztosítottá, hogy a különböző települések iskoláiban folyó elméleti oktatást egy központi gyakorlati képzés egészítse ki – folytatta a csoportvezető.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyetlen intézménybe koncentrálnák egy szakmacsoport oktatását, hanem azt, hogy a különböző iskolákban szerzett elméleti tudást a tanév egy rövid szakaszában a gyakorlati központban bővítik a diákok. Ez egyetlenegy intézmény megszűnését sem vonja maga után, csak az egyes szakcsoportokban vezető szerepet betöltő iskolákat jelölték ki.

– Ma egyértelműen látható, hogy az elaprózott szakképzési rendszer nem tartható forma. Fontos, hogy a települések között együttműködés jöjjön létre annak érdekében, hogy a tanulóknak a lakóhelyükhöz legközelebbi városban biztosítsanak uniós színvonalú szakképzést – tette hozzá végül Nagy Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!