Nemet mondtak a tízmilliós ajánlatra

Nem adta el a székkutasi önkormányzat a község birtokában lévő víziközműrészvényeket a vásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-nek.

Korom András

Nem adta el a vásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-nek a székkutasi képviselő-testület a 3,66 százaléknyi víziközmű-részvénypakettjét. A HVSZ Zrt. tízmillió forintot kínált érte – mint kiderült, hiába. A cég a mindszenti részvényekhez nemrégiben már hozzájutott.
Varga Sándor, Székkutas polgármestere lapunknak elmondta: a képviselők sokat vitatkoztak már a testületi ülés előtt is az ajánlatról, végül név szerinti szavazással egyhangúan döntöttek arról, hogy megtartják a részvénypakettet.

– Nem érezte biztosítottnak a testület a székkutasi vízellátást, s kevesellte is a részvénycsomagért kínált tízmillió forintos ajánlatot. A testület szerint ez a pénz nem fedezi a víziközművek valós értékét – indokolta a döntést a polgármester. Varga Sándor azt nem tudta megmondani, hogy a HVSZ vajon később ajánl-e nagyobb összeget ezért. A község első embere szerint a vízellátás biztonsága azért is fontos kérdés, mert tudomása szerint a községben működő három kút közül kettő arzénos ivóvizet ad.

– Csak arról van szó, hogy a falu érdekei miatt nem akarta a testület eladni a részvényeket. Már csak azért sem, nehogy később emiatt támadások érjék a képviselőket azzal, hogy elherdáltuk a település vagyonát – tette hozzá.

A székkutasi testület a vízdíjak alakulásába nem nagyon tud beleszólni, a cég ülésén szavazati joguk van csak.

Ádók János, a Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. ügyvezető igazgatója azt mondta, a cég azért ajánlotta fel Mindszentnek és Székkutasnak is a víziközműrészvények megvételét, mert négy éve nem tudott osztalékot fizetni.

– Nagyon sok közgyűlésünkön felvetették a polgármesterek, hogy miért nem fizetünk, hiszen korábbi években majd kétszázmilliót kapott a vásárhelyi, a mindszenti és a székkutasi önkormányzat. Valószínűleg, hogy osztalékot a jövőben sem tudunk majd biztosítani, mert a cég nonprofittá válik. Ezért határoztunk úgy, hogy megvásároljuk a mindszenti és a székkutasi részvénycsomagokat, melyek összesen csak tíz százalékot tesznek ki. A többi 90-et a vásárhelyi önkormányzat birtokolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!