Nyugdíjas-leépítő javaslat Mindszenten

Két mindszenti képviselő is azt javasolja, hogy csökkentsék a polgármesteri hivatalban dolgozók létszámát. Borsi Imre úgy gondolja, hogy a nyugdíjasok elküldése miatt felszabaduló állásokat fiatalokkal kellene betölteni. Antal István viszont 15 százalékos létszámcsökkentést indítványoz, s azt, hogy a könyvtár a művelődési házba költözzön.

Korom András

Blaskó Jánosné, a könyvtár takarítója egy év múlva éri el a nyugdíjkorhatárt. Kíváncsian várja a döntést. Fotó: Tésik AttilaKét olyan önálló képviselői indítványt is napirendjére tűz a mindszenti testület a mai ülésen, amely létszámcsökkentéssel kapcsolatos. Borsi Imre képviselő azt indítványozza, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a város a munkáltató, szüntessék meg azok munkaviszonyát, akik már nyugdíjasként dolgoznak, vagy akik a nyugdíjkorhatárt hamarosan elérik. Javasolta egyúttal, hogy az így megüresedett állásokat a képviselő-testület pályáztassa meg.

– Nagy a munkanélküliség a fiatalok körében a városban, s az új testület határozott célja a pályakezdők, s a fiatalok segítése, fontos, hogy ne költözzenek el a városból – indokolta előterjesztését lapunknak Borsi Imre. A képviselő szerint a városházán 4-5 embert is érinthet a javaslata.

Számítanak a munkájára

Továbbra is számít a város fenntartásában lévő Keller Lajos Városi Könyvtár egyetlen, nyugdíjhoz közel álló munkatársára az intézmény vezetője. Fuchszné Benák Katalin lapunknak elmondta, az intézmény takarítójának, Blaskó Jánosnénak egy esztendeje van hátra ahhoz, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt, s nagyon örülne annak, ha ezt az időszakot az asszony, aki becsülettel végzi munkáját, végig is dolgozhatná.

– A nyugdíjasok vígan lubickolnak az állásokban, a fiatalok meg külföldön keresik a boldogulásukat, mert helyben nem találnak munkát – villantotta fel indoka másik oldalát a városatya, aki arra számít, hogy javaslatát támogatni fogja a testület többsége.

Némileg összekapcsolódik ezzel Antal István települési képviselő önálló indítványa, mely szintén a mai ülés elé kerül. A városatya a polgármesteri hivatal tizenöt százalékos, csoportos létszámleépítését javasolja. Mint lapunknak elmondta: a kormányzat megszorító intézkedései miatt tartja szükségesnek, hogy a polgármesteri hivatal – ha már ezt várja el intézményeitől – önmagán is takarékoskodjék.

A képviselő azt is szeretné, hogy a könyvtár költözzön át a Tisza Művelődési Házba, így ugyanis a költségek is csökkennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!