Ötvenezer forintos vásárhelyi vita

Megszűnt a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat mellett működő ingyenes jogsegélyszolgálat, miután lejárt a Sajtos Lászlóval kötött szerződés. A jogász úgy véli: mindez egy korábbi ügyfele rágalmazásának eredménye, aki 50 ezer forintot követel tőle. A jegyző szerint azonban nem erről van szó. A rágalmazók ellen becsületsértési pert indított Sajtos László.

Korom András

Sajtos László: Tanácsért sosem fogadtam el semmiféle ellenszolgáltatást. Fotó: Tésik Attila– Rossz hírbe kevertek, megrágalmaztak, s erről beszél az egész város. Hiába volt eddig több száz ügyfelem, az emberek inkább a szóbeszédnek hisznek – állapította meg szomorúan Sajtos László. A vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat mellett 1999 óta működő, ingyenes jogi tanácsadást ellátó jogász úgy véli: szerződése megszűnését Tóth Antalné érte el, aki őt feljelentette, megrágalmazta a városházán. Sajtos a cigány kisebbségi önkormányzat 1999-ben nyert pályázatának köszöneti a megbízását. Munkájának ellenértékét 2002-ig a pályázat biztosította, ezt követően a városi önkormányzat. Ez havonta 50 ezer forintot jelentett.

Az ügy még 2005-ben kezdődött, amikor a Szabadság Olvasókörben tartott jogi tanácsadáson felkereste Sajtost a válófélben lévő Tóth Antalné. Az asszony szeretett volna megbizonyosodni, hogy férje vett-e fel kölcsönöket közös tulajdonukra. Miután azonban dokumentumokat nem vitt magával, a jogász arra kérte, vigye azokat be az irodájába, s találkozzanak a bankfiók előtt.

A város számít Sajtos munkájára

Az előző ciklusban a cigány kisebbségi önkormányzat pályázatot nyert, amely határozott ideig tette lehetővé a jogsegélyszolgálat működtetését, amikor ez az idő lejárt, a városi önkormányzat átvállalta Sajtos László foglalkoztatásának költségeit – tudtuk meg Korsós Ágnestől. A jegyző elmondta: a régi önkormányzati ciklus időközben lejárt, így az év végéig tartó szerződést már nem hosszabbították meg. A jogász munkájára azonban továbbra is számít a város, hiszen beválasztották a lakásügyi szaktanácsadó testületbe.

– Hiába vártam rá, nem jött el. Az asszony később azzal keresett fel, hogy adjak neki tanácsot, hogyan indítható válóper, s mi a teendő a vagyonmegosztással kapcsolatban. A felvilágosításokat megadtam. Aztán el is feledkeztem az egészről, mindaddig, míg az asszony ismét meg nem jelent nálam, s követelte, hogy adjam vissza azt az 50 ezer forintot, amit tőle kaptam. Nem kértem, s nem kaptam pénzt senkitől, tanácsért sosem fogadtam el semmiféle ellenszolgáltatást – mondta a jogász.

Tóthné azonban nem nyugodott. Kovács Zoltánnal, unokahúga férjével még a cigány kisebbségi önkormányzat irodájába is bement, ahol ismét a pénzt követelte. Tóthné még a városházán is panaszt tett. Azt azonban sehol sem tudta bizonyítani, hogy átvett volna 50 ezer forintot volna Sajtostól. Tanúi ugyanis nincsenek, s elismervényt sem tud felmutatni.
Kovács Zoltán lapunknak elismerte, elkísérte Tóthnét a jogászhoz, s nyomatékkal kérték vissza a pénzt. – Az ügyvéd úr azt súgta nekünk, hogy visszaad 30 ezret, a többi húszat felejtsük el.

Elveszett telefonszám

Erőfeszítéseink ellenére sem tudtuk megtalálni az ügy főszereplőjét: Tóth Antalnét. Kovács Zoltán és felesége még azt a lakcímét tudták, ahonnan a szomszédok szerint már tavaly ősszel elköltözött. S bár az asszony Kovács Zoltán nagynénje és mobiltelefonon rendszeresen beszélnek, a telefonszámát nem tudták megadni, ugyanis elmondásuk szerint elvesztették azt a SIM-kártyát, amelyen Tóthné telefonszámát tárolták.

Sajtos László szerint azt mondták neki: megelégszenek 30 ezer forinttal, a többit megtarthatja. Úgy véli: a rágalmakkal nem csak a saját, de a jogsegélyszolgálat jó hírét is aláásták, ezért becsületsértési pert indított ellenük. A tárgyalást azonban eddig még nem tűzték ki. Sajtos a folyamatban lévő ügyeket még lezárja, de újabbakkal már nem foglalkozik.

– A megbízás megszűnésének egyáltalán nincs köze ehhez az ügyhöz – mondta Korsós Ágnes. Vásárhely jegyzője közölte: ha köze lett volna, akkor Sajtos László szerződését még abban az esztendőben, azaz 2005-ben azonnal felbontotta volna a város. Ehelyett azonban 2006. december 31-éig meghosszabbította a megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!