Sóhaj és szoftvercsere a százéves patikában

Nem okozott gondot a gyógyszeráremeléssel kapcsolatos változások átvezetése Vásárhely legrégebbi patikájában, ahogy az emelés előtti roham idején is minden rendben volt. Az üzemeltető viszont – akinek édesapjától az ötvenes években elvette az állam a patikáját – közelről és régóta ismeri azokat a betegeket, akik nehezen tudják majd kifizetni a drágább orvosság árát. A velük való mindennapos találkozás élményét szívesen megosztaná az egészségügy mai vezetőivel.

Balázsi Irén

Dr. Könyvesné Szporny Sarolta a patikában. Az emeléssel járó adminisztráció nem okozott fönnakadást. Fotó: Tésik AttilaA gyógyszeráremelés előtti napokban a vásárhelyi patikákban is jelentős forgalmat bonyolítottak le. Jellemző, hogy az Andrássy utcai Dominóban a tegnapra lezajlott változásokról nem csak a betegek érdeklődtek: dél körül televízióstáb forgatott, délutánra a vezetőt kétórás élő műsorba hívták a helyi rádióba. Vásárhely legrégebbi patikájában, a Károlyi utcai Aranykígyó–Szporny gyógyszertárban is hosszadalmasabb munka volt tegnap a kiszolgálás, mint máskor, hiszen majdnem minden vásárló az emelésekről érdeklődött.

– Minden lezajlott úgy, ahogyan kellett, az elmúlt napokban, amikor több vásárló jött, naponta többször is beszéltünk a kereskedőkkel, egy gyógyszer sem hiányzott – adott rövid választ a kérdésünkre az üzlet vezetője, dr. Könyvesné Szporny Sarolta. Aztán hozzátette: – Az én családom régi patikus família. Annak idején '50-ben ott álltam édesapám mellett, amikor őt egyszerűen kizavarták a saját patikájából. Apám és anyám ezután az ország két különböző végében kapott munkát, mi a nagyszüleinknél maradtunk. Engem később háromszor utasítottak vissza a felvételinél, arra hivatkozva, hogy apám korábban, mivel saját gyógyszertárat működtetett, kizsákmányoló volt. A hatalmat nem érdekelte, hogy csak anyámmal ketten dolgoztak benne, így aztán csak őt „zsákmányolhatta" ki. Tovább próbálkoztam, és végül én is gyógyszerész lehettem. Amikor megtehettük, saját jogon elkezdtük üzemeltetni ezt a patikát, 1995-től. Édesanyámat még behozhattam ide, apámat sajnos már nem. Eleinte esernyővel közlekedtünk idebenn, mert beázott a tető. De felújítottuk, minden pénzt beforgattunk: én biciklivel járok, nem nyugati kocsival, hiszen a teljes vagyonommal felelek azért, ami itt történik, nem úgy, mint a multik. Hét munkatársam van, vagyis közvetve hét családnak ad kenyeret ez a patika, és biztos megélhetést nyújt. De mostanában gyakran eszembe jut az édesapám esete.

Vényköteles fájdalomcsillapítók

Bővítette a vényköteles fájdalomcsillapítók körét az Egészségügyi Minisztérium – közölte tegnap Horváth Ágnes, a tárca államtitkára. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a már korábban bejelentett négy ismert fájdalomcsillapító – Algopyrin, Quarelin, Demalgon, Germicid – mellett további 15 gyógyszer forgalmazását köti vényhez. Ezek olyan készítmények, melyek metamizolt, amidazofent vagy ezek más hatóanyagokkal való kombinációját tartalmazzák.

Könyvesné Sarolta szerint a jó patikus mindig toleráns, hiszen az egészségügy legfontosabb szereplőjén, a betegen csak ilyen magatartással lehet segíteni. – Ide gyakran nem csak lelkileg elesett, vagy a betegségük miatt kicsit türelmetlenebb emberek jönnek, hanem olyanok is, akik megjegyzik, milyen jó meleg van idebenn, merthogy otthon már nincs pénz fűtésre. És ez nem túlzás, ismerjük őket.

Sokaknak eddig is el kell dönteniük, hogy ennivalót vegyenek, vagy gyógyszert – mondja a patikavezető. – Épp ezért elkeserítő látni a mostani emelések mögött azt, hogy akik kidolgozták ezt a javaslatot, nem találkoztak soha ilyen helyzetben élő emberekkel. Mi továbbra is segítünk a betegeken, a legjobb tudásunk szerint.

A patikában egyébként hétfőn este mindenki benn volt: tették a dolgukat, hogy a mintegy háromezer gyógyszerkészítmény árának változása, az új szoftver bevezetése másnap ne okozzon egy percnyi fönnakadást sem. Nem okozott. A patika működtetője évente több mint egymillió forintot költ arra, hogy a számítógépes rendszer pontosan, gond nélkül működjön, és a változásokat gyorsan átvezethessék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!