Szeretettel még bírja, pénzzel már alig

Több tucat állatot gondoz Vásárhely határában egy férfi, aki befogadja, és zömmel saját pénzéből eteti, látja el a kapuja elé letett kutyákat, macskákat. Már megvette a szomszédos portákat is a békesség kedvéért, engedélyeket váltott, a hatóságok rendszeresen ellenőriznek nála – de támogatást nemigen kap. Azt mondja, a szeretet nem fogy el, de a tartalékai már kimerülőben vannak. Naponta tízezer forintba kerül az etetés.

Illyés Szabolcs

Kutya-macska barátság az állatok menedéktanyáján. Fotó: Tésik AttilaVidám csaholás hallatszik Hódmezővásárhely határában az egyik jókora portáról, odabent ugyanis többtucatnyi kutya és legalább ugyanannyi macska él. Sajnos nem a telek gazdája akarta így, ám nincs szíve az utcára tenni a jószágokat – ha már eredeti gazdáik ezt tették mindegyikkel. A városban élő Zagyi Imre saját vagyonát felhasználva gondoskodik az elárvult állatokról.

– Tegnap éppen egy alomnyi, néhány hetes kutyakölyköt hagytak egy kosárban a kapum előtt, így megy ez már vagy tizenhét éve – mondja Zagyi Imre. – A szívtelen emberek tudják és kihasználják, hogy nem eresztem szélnek a kapum elé lerakott, vagy a kerítés mögé bedobott állatokat – de a végtelenségig nem folytathatom ezt, hiszen már szinte a teljes vagyonomat az állatok etetésére, gondozására fordítottam – fogalmazott a férfi, aki a falkányi eb hangoskodása miatt még a szomszédos telkeket is meg kellett, hogy vásárolja a békesség érdekében. Elmondta: majd' húsz kutyus vérzett el szeme láttára a kerítésen átdobált patkányméregtől.

Segítséget vár

Bármilyen segítséget, többek között tűzifát és lejárt szavatosságú élelmiszert is elfogad a telep gazdája. Zagyi Imre a vásárhelyi székhelyű Kisállatokért és Környezetért Alapítványon keresztül várja az adakozni vágyók segítségét, az 1%-ot a 18469563-1-06, az adományokat a 11735067-20054317-számlaszámon fogadják.

– Az elmúlt tizenhét évben legkevesebb ezerötszáz kutya és macska fordult meg ezen a portán, legtöbbjük persze megöregedett vagy beteg lett és meghalt. Én már csak így mondom, mert értékesebb lényeknek tekintem őket sok homo sapiensnél. Kényszer szülte telepem persze engedéllyel is rendelkezik, hiszen a helyi állattartási rendelet értelmében háromnál több kutya, macska csak ily módon tartható. Az illetékes hatóságok rendszeresen ellenőriznek is, de pénzt még egyikük sem hozott, amikor kérdem, hogy mivel támogatnák az ügyet, csak azt mondják: ja, az nem az ő feladatuk... – summázta a férfi, aki mindennap sokat dolgozik a jószágok ellátásával, tehát kenyérkeresésre már nem is jut idejéből. Forrásai kimerülőben vannak, ezért várna mihamarabbi segítséget a település vezetőitől, felelősen gondolkodó állampolgáraitól.

Megtudtuk: a seregnyi állat etetése naponta a tízezer forintot is meghaladja, gondozásuk további tetemes summát emészt fel, évente akár 5-6 millió forintba is belekerül a gondozás. Ám ebből az összegből a kutyusok többsége rendezett, tisztán tartott kennelekben, a renitensebbek pedig az európai szabványnak megfelelően négy méteres láncon, takaros házikókban lakhatnak.

– A végtelenségig nem lehet ezt így csinálni, szeretném, ha támogatók állnának az általam képviselt ügy mellé, és egy országos állatgondozó szervezetet hoznánk létre. Egyébként azért hozzák ide a jószágokat, mert a vásárhelyi menhelyen nem vesznek át korlátlan mennyiségű állatot. Amennyiben hamarosan nem áll mellém támogató, nem tudom, mi lesz a sorsuk. Eddig minden évben pályáztam, de legtöbbször nem, vagy csak alig kaptam pénzt. A tavaly elnyert 400 ezer forintból még az oltásokra sem futotta. Megoldást jelentene az is, ha kapnék a várostól egy telepet – foglalta össze Zagyi Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!