Thürmer leurazta Havráneket

Thürmer Gyula azt mondta az ismert vásárhelyi politikusról, Havránek Ferencről a tévében, hogy már MSZP-s. Havránek szerint viszont Thürmer a jobboldallal keresi a kapcsolatot. A tavaly tavasz óta tartó vita után úgy döntött a vásárhelyi képviselő, hogy otthagyja a Magyar Kommunista Munkáspártot. 2007 januárjától a Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű párt tagja lett. Az egész helyi szervezet követte.

Bakos András

Havránek Ferenc képviselő – és a helyi szervezet – az idei évtől már nem elvtársa Thürmernek. Fotó: Tésik AttilaA Vásárhelyi Televízió szerdai híradójában megszólalt Thürmer Gyula. A Magyar Kommunista Munkáspárt elnökét a pártban lezajlott változásokról kérdezte a szerkesztő, és Thürmer elmondta: pártjának már nem tagja Havránek Ferenc vásárhelyi önkormányzati képviselő. Arról is szót ejtett, számára elfogadhatatlan, hogy Havránek az MSZP-sekkel együtt politizál a vásárhelyi közgyűlésben. Tény: Havránek Ferenc neve mellett valóban az áll 2006 ősze óta a jegyzőkönyvekben, hogy MSZP–HVDSZ – ám a véleménye sokszor markánsan különbözik a kormánypártiakétól.

Thürmer Gyula lapunknak is azt mondta: meg tudja erősíteni, hogy „Havránek úr" már nem tagja a Magyar Kommunista Munkáspártnak.
– Ha nem lépett volna ki, a pártunk valószínűleg kizárta volna – mondta az országos elnök. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy pártja deklarálta, az MSZP-vel és a Fidesszel sem keresik a kapcsolatot. Olyan kormánnyal szerinte nem lehet közösséget vállalni, amely vizitdíjat szed, és eladja a kórházait.

Havránek Ferenc nem látta a vásárhelyi televízió adását, ismerősei mondták meg neki, hogy róla beszéltek a híradóban.
– Valóban igaz, idén januártól már a Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű párt tagjai vagyunk, erről, a kiválás részleteiről később tájékoztatjuk is a nyilvánosságot – mondta Havránek Ferenc. – Ez már tavaly tavasz óta napirenden volt, mióta a Munkáspárt új alapszabálya elkészült, és azt sokan nem fogadtuk el, mivel túlságosan nagy hatalmat biztosít az elnöknek. Már el is számoltunk a megyei elnöknek a pártkasszával.

Havráneknek, mint mondta, az sem volt szimpatikus, hogy Thürmer Gyula jobboldali szervezetek felé kacsingat – ilyet nem tehet egy deklaráltan baloldali párt. Igaz, a szakadás a lehető legrosszabb, ami egy kis párttal történhet. De a Magyarországi Munkáspárt 2006 jogelődjének tartja a Munkáspártot, és a cél a két erő egyesítése.

A vásárhelyi képviselő folyamatosan többes számban beszélt, és mint kiderült, erre megvan az oka. A helyi szervezet nyolcvan tagot számlál, közülük hetvennyolcan vele, az elnökkel tartottak.
– Egy idős, kilencven felé járó elvtársnőnk már nem vállalta a további politizálást – mondta Havránek Ferenc. – Egy vállalkozó pedig azért hagyja abba, mert azt tapasztalta, párttagsága miatt hátrányok érték az üzleti életben.


Munkáspárti életút

„Közismert kommunista kapitalista" – ezzel a kifejezéssel illeti lapunkban egy levélíró, Vincze Gábor Havráneket. Aki erre azt mondja: nem sok olyan tőkést ismer, aki ma is naponta nyolc órát fizikai munkával tölt. Havránek 1945. augusztus 4-én született, egy ma már nem létező általános iskolába járt, majd ipari tanuló lett az azóta szintén megszűnt Mérleggyárban. Mérleglakatos, hegesztő vizsgát tett, dolgozott a szegedi konzervgyárban, majd az azóta szintén megszűnt Hódgép lakatosa lett. Volt hűtőforrasztó, minőségi ellenőr, csoportvezető, művezető, főművezető. Általános gépész vizsgát tett, szaktechnikus lett, célgépeket tervezett és épített, ezek egy részét ma is használják. Többször volt Kiváló Dolgozó, a Szakma Kiváló Dolgozója, a Kiváló Újító címet is elnyerte. A rendszerváltáskor elbocsátották, hét társával együtt gépipari vállalkozást alapított, ebben dolgozik ma is. Alapítványt hozott létre, amely ösztöndíjjal támogat helybeli diákokat. 1977-től MSZMP-tag, 1988-ban lett a Hódgép pártbizottsági titkára – társadalmi munkában. Az MSZMP 14. kongresszusa után belépett a Munkáspártba. 1994-ben helyi képviselővé választották. A 2000-től 2002-ig tartó időszakot leszámítva azóta tagja a vásárhelyi közgyűlésnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!