A vásárhelyi belváros szégyenfoltja az elhagyatott telek

Még 2005-ben lebontották a vásárhelyi Szent Antal utcában azt az öreg épületet, amelyben lakások és üzletek voltak. A 2500 négyzetméteres telket pedig az önkormányzat eladta. Az új tulajdonos harminclakásos társasházat álmodott ide, a terveket a műemlékvédelmi hivatal nem fogadta el. Az építkezés tavaly nyáron indult volna, de mind a mai napig semmi sem történt.

Kormos Tamás

A vásárhelyi belváros egyik szégyenfoltjának lehet tekinteni a Szent Antal utcában 2005 óta üresen álló telket. Az ingatlan közepén egy óriási fa nő, alatta pedig szemét, lom éktelenkedik. A kíváncsiskodók elől egy deszkakerítés próbálja meg eltakarni a látványt, a lécek jó része azonban idővel elkorhadt, leesett.

Egykoron egy régi ház állt a 2500 négyzetméteres területen. Egy fodrászat és egy játékbolt működött itt, valamint önkormányzati bérlakásokat is kialakítottak benne. A város az utolsó lakásbérlőnek még 2004-ben felmondott, s a Szabadság téren felajánlottak neki egy csereingatlant, amit el is fogadott. A két üzlet már korábban bezárt.

A lakók nélküli házat 2005-ben elbontották. A telket pedig az önkormányzat eladta. Az új tulajdonos, a KPH-Invest Kft. pedig egy harminclakásos társasházat szeretne ide építeni. Alulra ugyancsak üzlethelyiségeket terveztek, mint ahogy régebben is volt. Belülre pedig egy mediterrán udvart álmodtak.

Az elképzelések szerint még tavaly nyáron indulhatott volna a kivitelezés, de ez meghiúsult. Ugyanis a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi irodája nem fogadta el a beküldött terveket. Így újra kell tervezni az épületet.

A következő indok miatt utasították el a kérelmet: „A műemlék belvárosi római katolikus templomhoz tartozó műemléki értékkel bíró plébánia, a Virág utca 3. szám alatti földszintes, szecessziós művészeti alkotóház fölé magasodó épületszárny, a templom tengelyébe helyezett toronnyal végképp tönkre tenné a már csak töredékben megmaradó történeti városképet."

– Az indoklásunkat és a terveket még tavaly visszaküldtük a kérelmezőnek. Azóta sem érkezett hozzánk semmiféle szakhatósági megkeresés a cégtől – mondta Mátyus Zoltánné, az iroda vezetőhelyettese.

A telken mind a mai napig egyetlen kapavágás sem történt. Pedig tavaly júliusban a KPH-Invest Kft. képviselője, Balla Zsolt azt nyilatkozta lapunknak: abban reménykedik, hogy az új terven már semmit sem kifogásol a szakhatóság, s ha minden jól megy, akkor 2007 elején indulhat is a munka a Szent Antal utcában. Most a céget és a képviselőt többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!