Az ötéves, óvodás Ervin fölgyújtotta a lakást

Kigyulladt és teljesen kiégett a vásárhelyi Csengettyű köz 10. számú ház egyik tizedik emeleti lakása szombat délben. Az itt lakó óvodás kisfiú játszott a gyufával, a tüzet észlelő nővére a szomszédoktól kért segítséget – édesanyjuk ugyanis elment a boltba. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást.

Korom András

Kigyulladt és teljesen kiégett a vásárhelyi Csengettyű köz 10. számú ház egyik tizedik emeleti lakása szombat délben. Az itt lakó óvodás kisfiú játszott a gyufával, a tüzet észlelő nővére a szomszédoktól kért segítséget – édesanyjuk ugyanis elment a boltba. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást. A mindenét elvesztett családnak többen is segítettek, [namelink name="Kószó Péter"] alpolgármester pedig szállást adott nekik a Cseresnyés-kollégiumban.

Szombaton nem sokkal dél előtt szaladt le a boltba Szakálas Róbertné Tóth Melinda, aki a vásárhelyi Csengettyű utca 10. szám alatti szalagtízes tizedik emeletén lakik. Mikor visszatért a bevásárlásból, s benyitott a lakásajtón, csak a füstszagra figyelt fel, s arra, hogy az erkélyes szobában nagy-nagy sötét van. Szinte ebben a pillanatban nyílt a szemközti szomszéd lakás ajtaja, s Molnár Lajosné szólt neki, hogy a gyerekek nála vannak, a lakás kigyulladt, de már értesítették a tűzoltókat.

Közművek nélkül

A polgármesteri hivatal munkatársai végigjárták a lépcsőház valamennyi lakását, hogy az oltóvíz miatt megsérült otthonokban élők számára is felajánlják a segítségüket. Makó Andrásnál, a lakosságszolgálati iroda vezetőjénél és kollégáinál azonban senki sem jelezte igényét ideiglenes szállásra. Lezárták a távfűtést, a gáz- és áramellátást az épületrészben, s azt egyenlőre senki sem tudta megmondani, ezeket mikor helyezik ismét üzembe. A kiégett lakásban ugyanis még a villanyvezetékek szigetelése is meggyulladt, és a radiátorok is megsérültek.

A forgalmas belvárosi utcán rengetegen észrevették a kitört ablakokon gomolygó vastag, fekete füstöt. A lángoló ablakkereten át vastag pernye hullt a ház Andrássy utca felőli oldalára, s megült a kocsik tetején.
– Hallottam egy nagy dörrenést, s azt is, hogy szirénáznak a tűzoltók. Csak akkor vettem észre, hogy hozzánk indultak, amikor már itt álltak az ablak alatt, s megláttam, hogy fenn a magasban gomolyog a sűrű fekete füst – mondta az egyik lakó.

Mikor azzal kopogott be hozzám a tízéves Szabina és az ötéves Ervinke, hogy baj van, mert tűz van a lakásban, azonnal hívtam a tűzoltókat, izgultam hogy gyorsan ideérjenek – mondta a két síró kisgyereknek menedéket adó Molnár Lajosné. – Aztán türelmetlenül vártam, hogy hazaérkezzen az édesanyjuk.

Szakálasné Tóth Melinda még a történtek hatása alatt mondta, hogy csak húsz percre szaladt le a boltba, s addig otthon hagyta a két gyermekét, ahogy azt máskor is tette. Úgy tudja gyerekeitől, hogy Szabina lánya az egyik szobában babázott, miközben a Ervinke a másikban játszott. A kislány nem vette észre, hogy az öccse kiment a konyhába, a székre állt, s így elérte a gáztűzhely fölé tett gyufásdobozt. Bevitte a szobájába, s tüzeskedni kezdett, így gyulladt meg az ágynemű.

Útban voltak a tilosban álló kocsik

A helyszínre érkező vásárhelyi, szegedi és szentesi tűzoltók munkáját nagyon megnehezítette, hogy a tizedik emeletet is elérni képes létrás kocsi a tilosban, a járdán parkoló gépkocsik miatt nehezen tudott olyan helyen megállni, ahonnét a létrával elérhette az akkor már nagy füsttel és lánggal égő lakás két ablakát. A ház másik oldalán nem tudtak megállni a kocsik, ugyanis a napok óta tartó eső miatt felázott talajra pedig a tűzoltóság járműveivel nem mertek beállni.

– Háromszor is voltam benn, míg a tűzoltók ideértek, láttam, hogy égett a paplan – mondta. – Ervin korábban is gyufázott már – tette hozzá – tetszett neki, ahogy ég a tűz.

A családfő mindeközben munkahelyén dolgozott, őt telefonon hívták haza.
A helyszínre siető [namelink name="Kószó Péter"] alpolgármester maga is megszemlélte a kiégett lakást, s tájékoztatást kapott a történtekről Hegedűs László városi tűzoltóparancsnoktól. Az önkormányzat felajánlotta a családnak, hogy elhelyezi őket a Cseresnyés-kollégium vendégszobáiban. [namelink name="Kószó Péter"] alpolgármester pedig azt kérte a Szakálas családtól, hogy hétfőn keressék fel városházi irodájában, hogy a város gyorssegélyben részesítse őket. A családnak a Vöröskereszt is segít, elsősorban ruhákkal, ugyanis minden holmijuk a tűz martalékává vált.

Szakálasné az egyik ismerős szomszédtól még aznap kapott néhány szatyornyi ruhaneműt a gyerekeinek. A tűzkárt szenvedett család a hét végét a szegedi szülőknél töltötte, s csak ma térnek vissza Vásárhelyre.
A történtek miatt a vásárhelyi kapitányság ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot, kiskorú veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!