Élőmuzsika helyett gépzene szól a vásárhelyi vendéglőkben

A hatvanas-hetvenes években még minden jelentősebb vásárhelyi étteremben élőzene szólt. Mára a gépzene még a szintetizátoros szólistákat is kiszorította a vendéglátóhelyekről. A város egyetlen cigányzenekarát pedig a forgalom hiánya miatt sehol, egyik étteremben sem tudják foglalkoztatni.

Korom András

A hatvanas-hetvenes években nem volt olyan jelentősebb szórakozóhely, étterem, ahol ne muzsikált volna élőben zenekar, ám mára teljesen kiszorította őket a gépzene. Ma a vásárhelyi vendéglátók legfeljebb diszkóra várják a fiatalokat, a negyvenes-ötvenes korosztály számára csak az esztendő egyetlen napján tartanak olyan házibulit, amelyet a saját korosztályuk tagjai között tölthetnek. A Mucsi József által szervezett decemberi városi házibuli sikerére, s az igényre jellemző, hogy már jóval korábban elkelt minden jegy.

Fodor János évtizedekkel ezelőtt került el Vásárhelyről, s csak nemrégiben költözött vissza a városba. Lapunknak elmondta: megdöbbent azon, hogy a korosztálya számára nincs egyetlenegy élőzenés szórakozóhely sem Vásárhelyen.
– Annak idején ott volt a Tisza vagy a Béke Szálló ötórai teája, most meg semmi sincs – mondta Fodor.

Vásárhelyen a hatvanas-hetvenes években például az Alföldiben – aminek helyén ma italraktár áll – cigányzene mellett vigadhatott a vendégsereg. Itt esténként a kerthelyiségben sem nagyon lehetett helyet kapni. A közeli halászcsárdában szintén zenekar játszott. A hetvenes években lebontott Tisza Szálló élőzenés, táncos mulatsággal várta rendszeresen a szórakozni vágyó fiatalokat és idősebbeket. Itt olyan sztárok is felléptek, mint Aradszky László vagy Németh Lehel. A Tisza helyén ma egy diszkont és egy bank áll.

– Sajnos Vásárhelyen ma már egyetlenegy étterem sem alkalmaz zenekart – mondta lapunknak Irhás József, a vásárhelyi Béla cigány Művészeti Egyesület vezetője. – Annak ellenére sem tudják foglalkoztatni a nyolctagú Béla cigány zenekart, hogy a munkaügyi központ bérük kilencven százalékát állná, s a vendéglősnek csupán tíz százalékot kellene saját zsebből finanszíroznia.

Irhás úgy tudja – s a név nélkül nyilatkozó vendéglősök is ezt erősítették meg –, hogy a vendéglők, éttermek forgalmából még ezt az összeget sem lehetne kigazdálkodni.

A Béla cigány zenekart a vásárhelyiek ezért szinte kizárólag csak a városi rendezvényeken, így a hagyományos őszi hetek alkalmával hallhatják. Ezeken a banda térítés nélkül lép fel. A tizenegy tagú együttes tagjai jelenleg munkanélküliek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!