Katonákat toboroztak a vásárhelyi dandárnál

Toborzónapra invitálták a munkaügyi központban regisztrált fiatalokat tegnap a vásárhelyi laktanyába, amely 450 álláshelyet kínál. Az érdeklődők vonzónak találták az itteni katonaéletet, de akadtak, akik kevesellték a közel százezres kezdőfizetést.

Illyés Szabolcs

Tucatnyi fiatal férfi és egy nő is megjelent tegnap reggel a vásárhelyi Zrínyi laktanyában szervezett toborzónapon, ahol megismerkedhettek a katonai életpálya lehetőségeivel. A lövészdandárnál jelenleg 450 üres álláshely várja a vállalkozó szellemű, 47. életévüket még be nem töltött férfiakat és nőket. A feltételek szigorúak, de a tisztek szerint a juttatások a közszférában kiemelkedően magasnak nevezhetőek.

– Nemrég bezárt a munkahelyem, így sajnos most állást keresek, ezért fogadtam el a munkaügyi központ és a honvédség meghívását – mondta a vásárhelyi Varsányi Sándor. – Még nem döntöttem el, hogy belépek-e, bár voltam már sorkatona, akkor tizedesként szereltem le, így tudom, hogy hogyan is mennek a dolgok a honvédségnél. Sok minden korszerűbb, szebb és jobb lett azóta. Ami gondolkodásra késztet, az a pénz, hiszen nyolcvanezer körüli nettóért nem biztos, hogy vállalom.

Az érdeklődő csapat egyetlen női tagja – aki neve elhallgatását kérte – elégedett lenne a javadalmazással, hiszen mint megtudtuk, számos kiegészítő juttatás is jár az alapfizetés mellé, neki a lövészet és a konkrét katonai feladat nem áll túl közel a szívéhez, irodai munkát szívesen végezne. Ami miatt mégis gondolkodik a honvédség által kínált lehetőségen, az a biztos állás és életpálya lehetősége.

Diplomások is jelentkeznek

Nem ritka, hogy a nyolc általános iskolai osztállyal már ellátható állásra diplomával rendelkező fiatalok is jelentkeznek. Tisztnek csak a katonai főiskola elvégzését követően nevezhetnek ki bárkit is: katonaként már szinte lehetetlen elvégezni a tisztképzőt, ahová elsősorban az érettségi után közvetlenül jelentkezőket várják – tudtuk meg Szanda Zsolt századostól, a vásárhelyi dandár sajtósától. Legtöbbször régiónk megyéiből érkeznek jelentkezők.

– Naponta több érdeklődő is felkeres minket, amint összeáll egy rajnyi létszám, már mehetnek is a szentendrei alapkiképzésre, ami három hónapig tart. Persze ezt alapos egészségügyi és fizikai alkalmassági vizsgálatnak kell megelőznie, ami két napig tart a budapesti Petőfi laktanyában, ennek a költségeit természetesen a honvédség állja. Aki alkalmasnak bizonyul, az három, vagy öt évre szerződhet, és az alapkiképzés kezdetétől már jár a fizetés. Ennek az időnek az első hat hónapja próbaidő, ezt követően azonban nem jellemző, hogy bárki is kilépne, hiszen a szerződéses idő lejárta utáni leszerelési feltételek nagyon kedvezőek – sorolta Mészáros Antal őrnagy, a toborzó iroda vezetője.

A fiataloknak a katonává válás feltételeit részletesen bemutató Lele András százados kiemelte: az alkalmassági vizsgálat nagyon szigorú, de akinek elsőre nem sikerül pozitív bírálatot szereznie, még egyszer próbálkozhat. Most elsősorban legénységi állományba besorolható katonákat keresnek, itt a kezdő fizetés, amit még a kiképzés alatt, honvédként is megkapnak – persze a teljes ellátás mellett – bruttó 101 ezer forint, tizedesi rendfokozattal 114, szakaszvezetőként pedig 125 ezer forint jár, persze ehhez számos kiegészítés juttatható: beosztásnak megfelelő pótlék, étkezési és albérleti hozzáárulás, sőt a laktanya területén ingyenes lakáslehetőség is segíti az érdeklődők döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!