Százhetven embert bocsátanak el a vásárhelyi kórházban

Kétszáz álláshelyet szüntetnek meg a vásárhelyi kórházban: ez azt jelenti, a betöltetlen státusok felszámolása mellett százhetven ember kerül utcára. A csoportos létszámleépítés által érintettek tíz százaléka orvos, harminc százaléka az ápolási osztályokról, míg a többi a gazdasági és a műszaki dolgozók közül kerül ki.

Korom András

Kétszáz álláshelyet szüntetnek meg a vásárhelyi kórházban: ez azt jelenti, a betöltetlen státusok felszámolása mellett százhetven ember kerül utcára. A csoportos létszámleépítés által érintettek tíz százaléka orvos, harminc százaléka az ápolási osztályokról, míg a többi a gazdasági és a műszaki dolgozók közül kerül ki. A kényszerű döntést tegnap, rendkívüli ülésükön hozták meg a vásárhelyi képviselők.

Nyolcszázmillió forint bevételtől esett el a vásárhelyi Erzsébet-kórház az egészségügyi reformmal bekövetkezett 63 százalékos aktívágyszám-csökkenés miatt. A helyzetet az is nehezíti, hogy a vizitdíj bevezetése óta 20-25 százalékkal csökkent a járóbeteg-forgalom, és a vártnál is kisebb a bevétel – derült ki a tegnapi rendkívüli vásárhelyi közgyűlésen. [namelink name="Lázár János"] polgármester elmondta, a kórház 2,5 milliárd forintos költségvetését jelentősen megviseli a hiány. Az intézmény maga előtt görget 240 millió forint szállítói tartozást, így összesen 1 milliárd forintja hiányzik. Ez a helyzet nem tartható fenn tovább. A város nem tudja finanszírozni a kieső bevételeket, ezért kell átalakítani a kórház működését. Első lépésben ezért kétszázzal csökkentik az álláshelyek számát, ez – az üres státusok megszüntetése mellett – azzal jár, hogy a 665 dolgozóból 170 kerül utcára. Az elbocsátások költségeire május 31-éig lehet állami forrásokért pályázni – indokolta a döntés meghozatalának sürgősségét.

Az ügyben kikérdezték az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete véleményét is, mely – mint kiderült – elismerte a leépítés szükségszerűségét, ám nem értett egyet annak mértékével. A szakszervezet azt kérte, hogy az elbocsátásoknál vegyék figyelembe a dolgozók szociális helyzetét.

[namelink name="Dobóvári István"] képviselő a polgármestert tette felelőssé a kialakult helyzet miatt. Felszólalásában elmondta: Lázár „csak a Playboyban nem szerepelt", de minden alkalmat megragadott, hogy kárt tegyen a városnak. Úgy vélte, nem fejjel kell menni a falnak, hanem kompromisszumot kell keresni az egészségügyi kormányzattal. [namelink name="Lázár János"] erre nem reagált, csak annyit, hogy elmondta: a képviselő az MSZP listáján jutott be a testületbe.

[namelink name="Havránek Ferenc"], [namelink name="Bacsa Pál"] és [namelink name="Hernádi Gyula"] arról is érdeklődött, milyen lesz az elbocsátandó egészségügyi dolgozók összetétele. Hernádi felvetette: biztost kellene kirendelni az intézmény élére. [namelink name="Lázár János"] elmondta: erre csak akkor lenne szükség, ha az intézmény hatvan napon túli tartozásállománya meghaladná a 100 millió forintot – erre azonban még nem volt példa.

[namelink name="Kallai Árpád"], a kórház főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, az elbocsátottak kevesebb mint 10 százaléka az orvosok közül, 30 százaléka az ápolási személyzetből, 60 pedig a gazdasági dolgozók közül kerül ki. A főigazgató azt is megjegyezte, a több krónikus és ápolási ágyból befolyó bevétel nem pótolja megszüntetett aktív ágyak miatt kieső összeget.
[namelink name="Kovács László"] képviselő úgy vélte, a „rettenetes, borzalmas" elbocsátás összefüggésben áll az ország európai uniós vesszőfutásával. [namelink name="Berényi Károly"] képviselő szerint az egészségügyet az hozta a mai lehetetlen helyzetbe, hogy nem kezdték el átalakítani már a rendszerváltás idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!