Várnak az önkéntes egészségpénztárral Vásárhelyen

A jogszabályok változása miatt egyelőre nem segítheti városi önkéntes egészségbiztosítási pénztár a vásárhelyi kórház működését.

Korom András

Tavaly decemberben javasolta a vásárhelyi közgyűlésnek [namelink name="Lázár János"] polgármester, hogy alapítsanak önálló városi önkéntes nyugdíj-biztosítási pénztárat. A közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy készítse el az ezzel kapcsolatos intézkedési tervet. Az elképzelés szerint a városi önkormányzat azzal ösztönözte volna az országban egyedülálló önkéntes egészségbiztosítási pénztár létrehozását, hogy minden egyes, a város vagy a városi tulajdonú cégek alkalmazottai után 5-5 ezer forinttal támogatta volna. Mivel a tervek 3-4 ezer taggal számoltak, ez jelentős, 15-20 millió forintos összeget jelentett volna, amivel mindenki jól jár. A pénztári tagok, azaz a közalkalmazottak, köztisztviselők, illetve a városi cégek alkalmazottai olyan többletszolgáltatáshoz juthattak volna, melyeket a több-biztosítós rendszer bevezetése után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már nem, vagy csak részben finanszírozna.

A tagok után a munkáltatók adómentes hozzájárulásként vállalták volna át a tagdíjfizetést, s a városi önkéntes egészségbiztosítási pénztár pedig az Erzsébet-kórházzal kötött volna szerződést, így segítve annak működését. Csakhogy a tervből egyelőre úgy néz ki, hogy semmi sem lesz. A számításokat ugyanis központi jogszabályok húzták keresztbe
– Hátrányosan változtak a vonatkozó jogszabályok, így egyelőre úgy látszik, nincs arra lehetőség, hogy az egész város lakosságát bevonjuk a pénztár működésébe, hogy ezzel is segítsük a kórházat – mondta Korsós Ágnes. A város jegyzője azonban hozzátette: az elképzelés megvalósításáról nem tettek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!