Augusztusig lakhatnak a Vásárhely szélén fekvő Endreitelepen

Augusztus közepéig maradhatnak otthonaikban az endreitelepiek. A Vásárhely szélén lévő terület már az önkormányzat tulajdonában van, s most egy jogerős bírósági ítélet nyomán a telkeken lévő ingatlanokat is kisajátíthatja a város.

Kormos Tamás

Augusztus közepéig maradhatnak otthonaikban az endreitelepiek. A Vásárhely szélén lévő terület már az önkormányzat tulajdonában van, s most egy jogerős bírósági ítélet nyomán a telkeken lévő ingatlanokat is kisajátíthatja a város. Még három családdal nem sikerült megegyezni, ők maradni akarnak. Az ingatlanjaikért járó pénzt mind a mai napig nem hajlandók átvenni, mert keveslik.

Ha valaki Szentes felől érkezik Vásárhelyre, akkor az út jobb oldalán kis házakat, illetve romos épületeket láthat. Endreitelepen, ahogy ezt a területet nevezik a vásárhelyiek, régebben jóval többen laktak, mint most. Jelenleg három család él itt.

A környék lepusztult, az épületek igen rossz állapotban vannak. Az önkormányzat fel akarja számolni a telepet, mert ipari övezetbe kívánja sorolni a területet.

Marczinka József és neje már több mint negyven esztendeje lakik Endreitelepen. Az idős házaspár azért sem akar innen elmenni, mert a város által felajánlott csereingatlant rosszabbnak ítélték, mint a mostani otthonukat. Később az önkormányzat megvásárolta volna az ingatlanukat, de Marczinkáék kevesellték a 2,2 millió forintot.

Az idősek mellett lakik Bodrogi Sándor György és családja. A férfi elmondta, hogy a három kisgyermekével nem szívesen költözne tanyára, az állataik miatt viszont nem mehetnek a belvárosba. Két házuk van, összesen 110 négyzetméter, amelyekért együttesen 4,8 milliót kínáltak, amit nem fogadtak el.

– Az önkormányzat kezdeményezte az ingatlanok kisajátítását, amit a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal jóvá is hagyott. Többen már el is költöztek a telepről, az üres épületeket pedig elbontottuk, de nem mindenkivel sikerült megegyeznünk – tudtuk meg Makó Andrástól.

A polgármesteri hivatal lakosságszolgálati iroda vezetője hozzátette: a közigazgatási hivatal felbecsültette az ingatlanokat és az általuk megállapított összeget az önkormányzat a tulajdonosoknak határidőben kifizette volna, de azt ők nem vették át. Ezért azt az önkormányzat bírósági letétbe helyezte.

Az endreitelepiek a megyei bírósághoz fordultak. Jogerős ítélet született, amely a kisajátítást nem érintette, csak kis mértékben megemelte az épületek értékét. A különbözetet sem fogadták el az érintettek, ezért az is mind a mai napig letétben van.

A bírósági döntés szerint a családoknak augusztus közepéig át kell adniuk az ingatlanjaikat. Ha ezt nem teszik meg, akkor az önkormányzat a közigazgatási hivatallal végrehajtatja a jogerős határozatot.
– Végig a megegyezés mellett voltunk, de erre az endreitelepiek egy része nem volt hajlandó. Az említett két család a Legfelsőbb Bírósághoz kíván fordulni, mert szerintük törvénysértés történt a kisajátítási eljárás során – tette hozzá az irodavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!