Az elküldött tanárok máshol kezdenek új életet

A vásárhelyi iskolákban eddig száz közalkalmazotti jogviszony szűnt meg, ennek a kétharmada pedagógusállás. Az elbocsátottak közül többen pályájuk zenitjén lévő, elismert szakemberek voltak. Közülük kettővel beszélgettünk arról, mihez kezdenek ezután. Egyikük beiratkozott egy masszázstanfolyamra.

Imre Péter

A [namelink name="Németh László"] Gimnázium és Szakközépiskola – melyet összevontak a József Attila Általános Iskolával – megköszönte Gálné Szél Katalinnak az eddigi munkát. Huszonhárom éves pályafutásából tizenötöt dolgozott a suliban a kétdiplomás, 45 esztendős földrajz–testnevelés és néptánc szakos tanár, korábban ő vezette a Kankalin néptáncegyüttest. Három hete kapta kézhez felmondólevelét.

– Egyszer sem említették, hogy elégedetlenek a munkámmal – mondta Gálné Szél Katalin. – Testnevelőként dolgoztam az iskolában. Bár nem ért teljesen váratlanul, mégis döbbenettel fogadtam a döntést. Nyári táborban nem szoktam dolgozni, pillanatnyilag egyébként is a felmentési, felmondási időmet töltöm, ez novemberben jár le. Addig ráérek gondolkodni a jövőmről, várok a lehetőségre. Annyit elárulhatok, hogy a pedagógusságból elegem lett, nem jó felé megy a szakma, csak a pénz számít.

A 46 éves Oskovics Katalinnak a katolikus kezelésbe került Tornyai János Általános Iskolában – több társával együtt – intettek búcsút május 21-én. Huszonnégy tanári évéből húszat töltött el ebben az intézményben.

– Még a sebeimet nyalogatom... Nagyon váratlanul ért a dolog, nem szóltam egy szót sem, kijöttem az iskolából, és azóta sem mentem vissza. Borzasztóan éreztem magam, mindig erős és vidám voltam, nem akartam, hogy a diákjaim gyengének és szomorúnak lássanak. Ezt az egészségi állapotom is megsínylette, magas lett a vérnyomásom. Amint a lelki békém helyreállt, a testem is kedvezően reagált. Most már előre nézek, nem vissza.

Ennek jegyében iratkozott be masszázstanfolyamra – a következő hónapban kezdődik –, ezzel pótolhatja a korábbi pörgést, és nem jut annyi ideje az önmarcangolásra. Ez nem is lehet célja, gondolnia kell – önmagán kívül – szintén munkanélküli férjére, tizenkét és fél éves Gábor fiára, valamint idős édesanyjára, aki ugyancsak a Tornyaiban tanított. De még csak a nézelődésnél tart, nem tudja, mit kezdjen magával a felmentési idő lejártával, novembertől. Szeretne a testnevelés, a sport közelében maradni, elhelyezkedni, hiszen egész eddigi életében ezzel foglalkozott. De ha nem sikerül, akkor sem esik kétségbe, mert ahogy ő fogalmaz: „A testnevelő olyan, mint az avas szalonna, mindenre jó. De sikerülnie kell, egymásba kapaszkodunk a férjemmel, a családdal, és segítjük egymást. Bizakodó vagyok, nem kell engem sajnálni..."

Biztosan talpon is maradnak.

Az elbocsátások háttere

A pedagógusok elbocsátását – országosan – több tényező befolyásolta – tudtuk meg Nagy Judittól, az oktatási, ifjúsági és sportcsoport vezetőjétől. Az állami normatívát az iskolák ezután nem a gyerekek, hanem tanulócsoportok, pontosabban a tanárok után kapják. Megemelték az óraszámot, így ugyanazt a munkát kevesebben elvégezhetik, illetve újra kellett „húzni" a beiratkozási körzetek határait, aszerint, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya közötti különbség – a szomszédos körzeteknél – nem lehet több huszonöt százaléknál. Az átszervezés megtörtént Vásárhelyen is, melynek része például az iskolaotthonos szisztéma kialakítása, melyben egy osztályhoz két tanító tartozik. Végül, de nem utolsósorban csökkent a gyerekszám is. Ezek együttes hatása okozta az egész országban a tömegesnek is nevezhető elbocsátásokat.

Hódmezővásárhelyen eddig száz közalkalmazotti jogviszony szűnt meg az iskolákban, ennek kétharmada pedagógus, egyharmada pedig a technikai személyzetből került ki. A végleges szám a későbbi közgyűléseken derül ki.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!