Búcsú a Drúzsbateleptől

Lassanként lebontják a mártélyi üdülőterületen lévő Drúzsbatelep összes nyaralóját. A vásárhelyi önkormányzat tulajdonában lévő területen zömében a hetvenes években húztak fel engedély nélkül nyaralókat. Ezek végül ideiglenes fennmaradási engedélyt kaptak. A közgyűlés 2005 októberében kérte vissza a területet.

Korom András

Három évtizeddel ezelőtt mindenféle engedély nélkül kezdték el építgetni az emberek a nyaralóikat a mártélyi Holt-Tisza-part közelében. Az ártéren lévő terület annak idején már Vásárhelyhez tartozott, s az akkori városvezetők végül tanácsi határozattal ideiglenes fennmaradási engedélyt alkottak, jelezve: tudomásul vették a kialakult helyzetet.
2005 októberében a vásárhelyi közgyűlés határozatban kérte a harminckilenc érintett üdülő tulajdonosait, hogy 2006 júliusáig bontsák le ingatlanjaikat. A 2006-os árvíz miatt a határidőt módosították, végül nem szabtak határidőt. A vásárhelyi önkormányzat döntésének oka: közösségi célra szeretnék használni a fák közötti területet. Két éve a város már bérleti díjat sem kér az üdülőtulajdonosoktól, akiknek – kérésre – segítséget is kínált a bontáshoz, illetve a törmelék elszállításához.

Bontanak a tulajdonosok

A tulajdonosok szemmel láthatóan megkezdték épületeik bontását a területen. Egyikük elmondta, a legszükségesebb dolgokat még tavaly nyár végén leszerelték. Amikor az idén kijöttek a nyaralóba, látták, hogy valaki „besegített", azaz elvitt néhány dísztéglát és terméskövet az udvarukból. Úgy véli, a házak szétszedése csak anyagi teher a legtöbbjük számára, hiszen a legtöbb épület anyagát más célra már nem lehet felhasználni. Csak a téglákat lehet értékesíteni, ha van rájuk igény.  A Hédi söröző mögötti területen álló különböző anyagokból és műszaki megoldással készült nyaralók nagy részén amúgy már akkor is látszott, hogy csak a legszükségesebb karbantartó munkákat végezték el rajtuk. Némelyiken még azt sem.

Az érintett tulajdonosok ugyan nem örültek a fejleményeknek, ám tudomásul vették.

A drúzsbatelepi részt 2004-ben vízgazdálkodási területté nyilvánították, ezért nem maradhatnak tovább a nyaralók – tudtuk meg a városházáról. A helyszínen csupán három olyan üdülő található, melynek gazdája a telket is birtokolja. Nekik nem kell bontaniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!