Kannával hordják haza az artézi vizet Vásárhelyen

Nyugdíjasok, szerény jövedelmű emberek közkifolyókból hordják haza a vizet, és így próbálnak spórolni a díjon Vásárhelyen. Akad, aki kannákkal, biciklin negyvenhét litert tud hazavinni egyszerre.

Korom András

Nyugdíjasok, szerény jövedelmű emberek közkifolyókból hordják haza a vizet, és így próbálnak spórolni a díjon Vásárhelyen. Akad, aki kannákkal, biciklin negyvenhét litert tud hazavinni egyszerre. A száznyolcvan utcai kút közül a takarékoskodók körében az a legnépszerűbb, amely a megszűnt és lebontott ifjúsági park büféje előtt található. Itt most egy hatalmas, modern üzletközpont épül.

Hihetetlen, de akadnak Vásárhelyen, akik közkifolyókból hordják a vizet haza. Meglepő módon még olyanok is akadnak közöttük, akik a város vízvezetékkel ellátott, becsatornázott társasházaiban élnek. A város száznyolcvan utcai kútja közül ebből a szempontból talán a „legnépszerűbb" a ifjúsági park büféjének hűlt helye előtt áll, még ma is, annak ellenére, hogy messze környéken nincs olyan ház, melyben ne lenne vezetékes víz. Itt található viszont néhány száz méterre a belváros házgyári és téglablokkos övezete, a benne élő ezrekkel. A kúthoz főleg esténként érkeznek kerékpárosok vagy gyalogosok kannákkal, s viszik haza az éltető nedűt.

– Nem is emlékszem, mikor került ide ez a kút. Akkor a mostani Kaszapon még kertes házak álltak, s a Tóalj utcai benzinkúthoz még nem vezetett aszfalt – vázolta a közelmúltat is egyben Feri bácsi, aki kerékpárja megnagyobbított csomagtartóján, különféle kannákban éppen negyvenhét liter vizet tud egyszerre fuvarozni. – Haza viszem, ide, a közelbe, int a közeli lakótelep paneltornyai felé. Ezt isszuk, főzünk és mosogatunk belőle, de még a vécét is ebből öntjük le.

Nem lopás!

Bárki szabadon vihet vizet az utcai közkifolyókból, legalábbis ezt sehol senki sem korlátozza. Vagyis az sem követ el szabálysértést vízvételezés közben, aki olyan ingatlanban lakik, melyben van vezetékes víz.

Feri bácsinak természetesen vezetékneve is van, de amikor elmondom, hogy miért kérdezem, arra kér, ne szerkesszem ki az igazi nevét az újságba. Úgy véli, tilosban jár, azaz, lopja a vizet, hogy spóroljon egy kicsit. – Annyi mindent kell fizetni, hogy ott fogjuk meg a filléreket, ahol csak tudjuk – teszi hozzá. Mikor azt kérdezem tőle, hogy hány forintot takarítanak meg, elárulja, még nem számolták össze, de egy ezrest bizonyára. Aztán súgva hozzáteszi, azért a vezetékes vizet is használják, nagyobb dolgokra.

Amúgy nem jár sűrűn, a nagy melegben csak minden másnap, harmadnap. Amikor hűvösebb van, előfordul, hogy négy napig sem kerekedik fel. Közben érkeznek a többiek is, egy fiatalabb férfi, majd egy idősebb. Végül egy biciklis, kopott simléderes sapkában, piros szélű, egykoron a honvédségnél használatos trikóban. Szóba sem állnak velem, egyikük csak foghegyről veti oda, hogy hagyjam békén, majd megenyhülve mélyen a szemembe nézve azt mondja: ez a kút a köz érdekében van kitéve, így mindenki használhatja.

Szentgyörgyi László, a Zsigmondy Béla Vízközműveket Üzemeltető Zrt. szolgáltatási főmérnöke elmondta, a városban száznyolcvan közkifolyó működik. Ezt pontosan azért tudja, mert az ÁNTSZ éppen a napokban érdeklődte meg, hogy a nagy forróságban hány utcai kút áll azok rendelkezésére, akik a szomjukat szeretnék oltani. A közkifolyók egy részén a fogyasztást vízóra méri, a másik részéért átalánydíjat fizet a cégnek az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!