Se Rapcsák, se Kossuth nem lesz az iskola

Tizenhét igen és öt nem szavazat mellett Gregus Máténak hívják júliustól Vásárhely új, összevont középiskoláját. Lázár János egyéni indítványában még Rapcsák Andrásról akarta elnevezni az intézményt, de a pedagógusok ragaszkodtak a Kossuth névhez. Így végül senkinek sem lett igaza.

Nem érték el céljukat azok, akik meg kívánták őrizni Vásárhelyen a Kossuth Zsuzsanna középiskola nevét, ugyanis a tegnap késő esti közgyűlésen a képviselők fideszes többsége úgy szavazott, Gregus Máté nevét viselje július elsejétől a Kossuth Zsuzsanna és a Gregus összeolvadásából alakított új intézmény. [namelink name="Lázár János"] polgármester egyéni indítványában még az szerepelt, hogy öt esztendeje elhunyt elődje, Rapcsák András nevét vegye fel az új intézmény. Azonban a két iskola tantestülete úgy szavazott, maradjon a Kossuth, s ne legyen egy harmadik név.

– Ezek után az lenne az igazságos, hogy győzzön a vásárhelyiség, s egy olyan emberről nevezzék el az iskolát, akinek családja még itt él köztünk, s mind szellemileg, mind anyagilag sokat tett az intézményért, valamint Gregushoz igen kötődnek a műszaki tudományok – vélte a város első embere.

[namelink name="Kiss László"] szabad demokrata képviselő a Kossuth nevet támogatta, mivel szerinte ez már országszerte jó „márkanévnek" számít, így nem szabad elhagyni.

[namelink name="Almási István"] alpolgármester viszont úgy vélte, bár 77 éve még leányiskolaként kezdte az intézmény, s az igaz, hogy Kossuth Zsuzsanna kiváló ápolónő volt, de már akkor megérett volna a névváltoztatás, mikor az intézmény tantervébe bekerült a műszaki oktatás.

A szavazáskor 17 képviselő a Gregus, 5 pedig a Kossuth nevet támogatta, így végül a testületi döntés alapján Gregus Máté Középiskolának fogják hívni az összevont intézményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!