Szegedről is sok ügyfél érkezik

Szegediek járnak át ügyet intézni a vásárhelyi okmányirodába, mert úgy tudják, itt nem kell olyan sokat várni. Egy átlagos napon tíz ügyfélből 2-3 már nem helyi, viszont a vásárhelyieknek is órákat kell várniuk. A polgármester felvetette, a vásárhelyieknek valahogy előnyt kellene élvezniük a többiekkel szemben, ám ezt nem lehet megoldani.

A vásárhelyi okmányirodába rengetegen jönnek át ügyeiket intézni a környező kisebb településekről, de a Szegedről érkezők száma is jelentős. Emiatt hosszú sorok kígyóznak az ablakok előtt, s nem ritka, hogy 3-4 órát kell várni egy-egy ügy elintézésére.

A vásárhelyi okmányirodát havonta csak útlevél- és személyi igazolvány-igénylés, illetve csere miatt mintegy nyolcezren keresik fel. Mivel nem működik ügyfélhívó rendszer, így pontos adatot nem kaptunk, de annyit megtudtunk, hogy tíz ügyfélből 2-3 általában nem helyi, vagyis nem vásárhelyi, mártélyi vagy székkutasi.

Legutóbb egy helyi rádió műsorában merült fel a probléma. Egy telefonáló a túl hosszú várakozási időre panaszkodott. Kérdésére a stúdió vendége, [namelink name="Lázár János"] polgármester kifejtette, hogy az okmányiroda működését csak egy részében tudja kontrollálni az önkormányzat, ugyanakkor a Belügyminisztérium megszűnésével két szaktárca is irányítja az irodákat: az Önkormányzati és Területfejlesztési, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A polgármester ugyanakkor jelezte: szeretné a vásárhelyiek ügyintézését valamilyen módon megkönnyíteni, gyorsítani, hogy ne kelljen a más városokból érkező ügyfelek miatt is aránytalanul hosszan várakozniuk. A közgyűlésen felvetette, a vásárhelyi lakosokat soron kívül kellene fogadni, megelőzve azokat, akik olyan településről érkeznek, ahol szintén működik okmányiroda. Utánanéztek, és kiderült, a törvények ezt nem teszik lehetővé.

Elege lett a szegedi irodából

Seres Géza már hosszú órákat, néha félnapokat is ácsorgott a szegedi Huszár utcai hivatalban, ezért úgy döntött, megfogadja ismerőse tanácsát, és Vásárhelyen intézi el hivatalos ügyeit. A középkorú férfit – annak ellenére, hogy szegedi – nem zavarja az esetleges diszkrimináció. Véleménye szerint ez jogilag nem kivitelezhető, de ha szabadna, és meg is valósítanák, még akkor is megéri átautózni Vásárhelyre, mert jóval gyorsabban kézhez kapja a hivatalos papírokat.  Ádok Tibor csütörtökön már legalább három órát várakozott, hogy lejárt jogosítványa helyett újat kapjon, de nem járt sikerrel. Ezért tegnap délelőtt, nyitás után nem sokkal újból felkereste az irodát.

– Munkaidőben jöttem, ha nem végzek zárásig, vagyis délig, akkor sajnos szabadságot kell kivennem. Szerintem sokkal jobb lenne, ha a megkülönböztetés helyett mondjuk bevezetnék az időpontkérést, s azt be is tartanák – vélte a vásárhelyi férfi.

Az ugyancsak vásárhelyi Andréka Csaba jó ötletnek tartja a polgármester felvetését, csak annyival egészíti ki: a várakozási idő csökkentése érdekében az ügyintézők rugalmasabban kezeljék az ügyeket. Ezt úgy érti, ha az útleveles ablak előtt heten-nyolcan várakoznak, s a mellette lévő kettő-háromnál nincs senki, akkor az ott dolgozók vegyenek át néhány ügyfelet. A férfi szerint biztosan ők is értenek az útleveles papírok kiállításához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!