A vásárhelyi házaspár hazahívja az elszármazottakat

A tanyán felnőtt, és azóta elköltözött emberek számára rendez találkozókat egy vásárhelyi házaspár. Hozzájuk is közel áll ez a világ: Erzsébeten ismerkedtek meg egymással.

Korom András

A tanyán felnőtt, és azóta elköltözött emberek számára rendez találkozókat egy vásárhelyi házaspár. Hozzájuk is közel áll ez a világ: Erzsébeten ismerkedtek meg egymással. Az egyik összejövetelre egy tanyai iskolai tanár elhozott és letett az asztalra egy téglát: ezt sikerült megmenteni abból az iskolából, ahová együtt jártak mindnyájan.

Igazán különlegesnek számít az, hogy Vásárhely két, egymástól jó messzire lévő határrészében élők számára ugyanaz a házaspár szervez évek óta iskolai, majd tanyai találkozót. A vásárhelyi Fáncsy utcában élő Csanki János és felesége, Zsuzsika néni teljes egyetértésben dolgozik azon, hogy jól sikerüljön Mártély, Tegehalom, Feketehalom, illetve Csomorkány egykori lakóinak találkozója. Mindkét rendezvény iskolai osztálytalálkozókból nőtt ki.

Emlék a múltból

– Gyermekkoromban Székkutas határában laktunk, szüleimnek Csomorkány és Ficsér között állt a tanyájuk. Magam a csomorkányi templomrommal szemközt álló iskolába jártam. Ennek az épületét az 1970-es években sajnos lebontották, csak egyetlen egy téglája maradt meg. Ezt az utolsó tanító, Herczeg Mihály a legutóbbi iskolai találkozóra magával is hozta – indokolta Zsuzsika néni, hogy miért a Kalmár szakközépiskolában tartják az összejövetelt.

Zsuzsika néni férje a mártélyi iskolába járt, ám János bácsi a mindszenti Elege rész közelében, a település határától alig fél kilométerre lévő tanyában nőtt fel. Csak azért nem Mindszenten lett iskolás, mert a szülei mártélyinak tartották magukat.

A postán kezdődött


A házaspár Vásárhely egy harmadik határrészén, Erzsébeten ismerkedett meg. Zsuzsika néni 1956 májusában itt lett postavezető, míg a leendő férjét a következő hónapban vették fel a vásárhelyi postára, tanyai kézbesítőnek. Ha pedig az Erzsébet felé járó kollégája szabadságra ment, akkor János bácsi fordult be a kistelepülésre a postazsákkal. A pár 1964-ig dolgozott a postán. Zsuzsika néni azért hagyta ott, s ment dolgozni az Elektrofémhez, mert Vásárhelyről akkoriban reggel 6-kor ment busz Erzsébet felé, ami este 6-kor jött vissza. A postahivatal pedig csak reggel 8 és délután 4 között működött. János bácsi előbb szintén az Elektrofémnél helyezkedett el, majd – egy ismerőse hatására – tűzoltó lett. 1990-ben onnan is ment nyugdíjba.

Mártély, Tegehalom, Barattyos


Az általuk szervezett összejövetelek – melyek az osztálytalálkozókból nőttek ki – nagyon sikeresek. Ezért most szeretnék kiterjeszteni úgy, hogy a mártélyi, tegehalmi, feketehalmi részen élők mellett a barattyosi, sőt a paléi iskola egykori diákjai, rokonai és hozzátartozói is összejöhessenek. A két találkozó egyhetes különbséggel ősszel követi egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!