Átalakítják a mindszenti Tisza Művelődési Házat

Közel nyolcmillió forintért alakítják át a mindszenti Tisza Művelődés Házat, hogy augusztusban az épületbe költözhessen a városi könyvtár. A két intézmény összevonásáról már korábban döntött a képviselő-testület.

Korom András

A szakminisztérium jóváhagyásával és előírásainak megfelelően lehet csak átköltöztetni a jelenlegi helyéről a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtárat a Tisza Művelődési Házba. A képviselő-testület határozatával már korábban összevont két intézmény összeköltöztetéséhez azonban alaposan át kell alakítani a Tisza Művelődési Házat. Az 1965-ben átadott épületről hamar kiderült, hogy elektromos hálózata mára teljesen elavult, így az összes vezetéket ki kell cserélni, de több falat is ki kellett verni, hogy teret nyerjenek. A könyvtárat – tudtuk meg Fuchné Benák Katalin könyvtár- és Fekete Emil művelődésiház-igazgatótól – a művelődési ház déli oldalában helyezik el, azaz megszűnik az ott eddig különböző funkcióra használt helyiség, a szolgálati lakás és a kis foglalkoztató is. A Tisza Művelődési Házban jelenleg a kőművesek és a villanyszerelők dolgoznak, a szakkörök és a klubok nyári szünetre mentek. Az átalakítás után továbbra is helyet akarnak adni a helyi zeneiskolának.

A strand is hozzácsatolták

Nemrégiben a Tisza-parti strandot is a Tisza Művelődési Házhoz csatolták. Mint azt Párkányi László települési képviselő elmondta, a város azért vette át, mert úgy gondolták, ki kell aknázni a sajátos természeti értéket. A strand már megnyitott, s júliusban és augusztusban több, még tervezés alatt álló, nagy tömegeket megmozgató programot is szerveznek. A strand működéséért a művelődési ház népművelője, Tisza Zoltán felel.

Az intézményvezetők hangsúlyozták, mindenkinek az az érdeke, hogy mielőbb véget érjenek a munkálatok. A tervek szerint a könyvtár július végén zár be, s augusztusban költözik át az új helyére. A pontos időpontról az olvasókat külön is értesítik. A könyveket, Samu Katalin szoborgyűjteményét, a műtárgygyűjteményt és minden dokumentumot magukkal visznek. A költözés nem érinti a külön épületben működő, de a könyvtárhoz tartozó helytörténeti gyűjteményt. Az intézményvezetők bíznak abban, hogy a képviselő-testület, ígéretéhez híven, megtartja az eddigi létszámot. A két intézményben jelenleg tízen dolgoznak.
A költözés után egyesítik majd a könyvtár és művelődési ház számítógépparkját. Fekete Emil kérdésünkre elmondta, nem pályázik újra intézményvezetői posztra, a továbbiakban egyszerű népművelőként kíván dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!