Az aszály tönkreteszi az idei kukoricatermést

Hódmezővásárhely - A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél az idén vásárolni is kell a kukoricát, mert a térséget sújtó aszály miatt alig terem a szemestakarmányból. A 300 hektárnyi silókukoricának szánt területen pedig kényszersilózást végeztek, hogy mentsék a menthetőt. Csak a mélyebb, nedvesebb részeken maradt meg a növény, máshol kiszáradt.

Kormos Tamás

Július közepétől, az úgynevezett „sújtóaszálytól" a partosabb táblarészeken a kukorica megszáradt a megyében. A folyók mentén, a mélyebb fekvésű területeken, a talajvízből kapott életmentő vízmennyiség még tartja a lelket a növényekben.

– Július 22-étől mintegy 300 hektár silókukoricának szánt területünkön értékmentő betakarítást végeztünk. Az etethető kukorica minőségmegtartásának érdekében a 4500 tonna csőkezdeményt és a részben tejes kukoricát tartalmazó, száraz levelű szecskamasszához 500 tonna ókukorica-darát kevertünk. Ezzel megdupláztuk a leendő végtermék önköltségét – tudtuk meg Hatala Mihálytól, a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesétől.

Szentesen öntözni kellett

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. 1400 hektáron vetett kukoricát. [namelink name="Kovács György"] növénytermesztési igazgatótól megtudtuk, hogy ebből csak ott van kukorica – 800 hektáron –, ahol megoldották az öntözést. A többi területen nincs cső a növényeken. Az igazgató elmondta, hogy térségükben jelentős eső utoljára május 9-én esett, s két héten keresztül tombolt a kánikula. A számítások szerint az idén negyven százalékkal kevesebb kukoricát ad a szentesi termőföld, mint tavaly.  A kényszersilózott terület hozama alig haladta meg a hektáronkénti 15 tonnát. A további területek betakarítását, további kényszersilózást valószínűleg a jövő héten kénytelenek folytatni. A cégnél összesen 1250 hektáron vetettek kukoricát.

Silókukorica esetében a szárazanyagban számított termés a harminc százalékát sem éri el az előző évek átlagának. Saját felhasználású szemes kukoricájuk gyakorlatilag nem marad, kénytelenek az egészet lesilózni. Azokon a területeken, amelyeken a partnereiknek termesztenek szemes kukoricát, a termésbecslések alapján elmondható, hogy a rövidebb tenyészidejű fajták esetében a korábbi évek hektáronkénti 6,5-7,5 tonnájával szemben 2,5-3,5 tonnás hozam várható.

– Alacsonyak a hozamok, ráadásul nő alternatív energia célú kukorica felhasználás – a csillagászati takarmányárakat „bőrbe varrva" nem lehet kigazdálkodni. Nagyapáink régi mondását, miszerint a szemes terményt bőrbe varrva, vagyis az ezzel etetett állatot a leggazdaságosabb a piacra vinni, átírta az aszály – folytatta vezérigazgató-helyettes.

A jelenlegi tendenciák, a 45-50 ezer forintot súroló, határidős, tőzsdei kukorica és egyéb szemes árak mellett nehéz bizakodni. Az állatok takarmányozási önköltsége az előző évhez képest megduplázódhat. A vásárhelyi cégnél a hiányzó kukoricamennyiséget a folyamatosan meghirdetett intervenciós tételekből vásárolják, amely – Hatala Mihály szerint – messze nem képes pótolni az országosan kieső mennyiségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!