Megrongálták Vásárhely legszebb játszóterét

Péntekre virradóra megrongálták Vásárhelyen a Tiszta Szívvel Egyesület által építtetett népkerti játszóteret. Tavaly ugyanitt a díszkutat törték össze. Ezúttal a kerítés egy részét verték szét. A kár mintegy ötezer forint.

Imre Péter

A Lázárné Megyeri Zita elnök – [namelink name="Lázár János"] polgármester felesége – vezette Tiszta Szívvel Egyesület jótékonysági rendezvényeken gyűjtötte össze a pénzt a népkerti játszótérre. A létesítmény hétmillió forintba került, és tavaly június közepén vehették birtokba a gyermekek. Tavaly ősszel a vandálok összetörték a játszótér díszkútját. A tettes egy 13 éves fiú volt, aki azt mondta a rendőrségen, hogy a szerinte gyengén rögzített kutat véletlenül lökte le, ezért tört darabokra.

Péntek reggelre virradóra, a hajnali órákban a közelmúltban átadott kerítést rongálták meg vandálok, akik előbb kitépték a földből az információs táblát, majd azzal verték szét a kerítés három elemét. Az egyik eltört, a másik kettő megsérült, de mindegyiket ki kell cserélni. A kár értéke nem éri el a húszezer forintot – afölött számítana a tett bűncselekménynek –, nagyjából ötezerre tehető, így csak szabálysértésről beszélhetünk. A helyszínelést végző rendőröknek nem volt könnyű dolguk, hiszen a helyszín – szakzsargonnal szólva – nyomszegény volt, és az adatgyűjtés – a környéken lakókat, a közelben lévő szórakozóhelyek pultosait, a strand biztonsági személyzetét kérdezték meg – során sem tudtak meg túl sokat. A táblát beszállították a kapitányságra, hogy ujjlenyomat vegyenek róla.

A gyermekek kedvenc helye

– Elég szomorú, hogy ilyen megtörténhet – mondta Kun Jánosné –, ez a város legszebb, legkedveltebb játszótere. Mindennap idejövünk a három unokámmal, órákat, sőt olykor fél napot is eltöltenek itt, nagyon szeretnek idejönni. Otthon mindig megkérdezem: hová menjünk, a szép játszótérre – mi csak így hívjuk – vagy a strandra? Általában az előbbire szavaznak. Hogy kik tehették? Suhancok! Nem is mondom, hová valók az ilyenek, de rendes emberek közé nem.

– A morális kár lényegesen nagyobb, mint az anyagi – fogalmazott a helyszínre kiérkező [namelink name="Dezső József"], Vásárhely rendőrkapitánya –, sajnos a garázdaságok, rongálások viszonylag gyakoriak. De a legtöbb város rendőrsége, kapitánysága hasonló problémákkal küzd, ilyen híreket hallok a szegedi, a csongrádi – és még sorolhatnám a városokat – kollégáktól egyaránt.

Vásárhely első számú rendőre azt is elmondta, hogy ebben az esztendőben húsz-huszonöt ilyen típusú esettel találkoztak, a felderítési arány közel ötvenszázalékos. A rongálásokat, garázda cselekményeket több intézkedéssel próbálták, próbálják megelőzni, például a civil ruhás nyomozókat is bevonják az éjszakai járőrözésekbe. De Vásárhely területén több mint nyolcvan játszótér található, és a település nagy kiterjedése miatt nehéz mindet ellenőrzés alatt tartani.

– Tervezzük városőrség felállítását – közölte [namelink name="Dezső József"] –, és úgy tűnik, lesz is olyan személy, aki vállalkozik a megszervezésére. Ez jelentősen megkönnyítheti a munkánkat, elriaszthatja a rongálókat. A felderítésben a lakosság is segítséget nyújthat, amennyiben a tudomására jutott információkat közli velünk. Az aktuális ügyben a nyomozást, az adatgyűjtést tovább folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!