Nőtt Vásárhely turisztikai vonzereje

Nincs új a nap alatt a vendéglátásban: a turisták elsősorban a rendezvények miatt jönnek. Vásárhelyen az alföldi állattenyésztési napok előtt már minden szálláshely foglalt volt, pedig a látogatók egy része csak egyetlen napot töltött itt.

Korom András

Nincs új a nap alatt a vendéglátásban: a turisták elsősorban a rendezvények miatt jönnek. Vásárhelyen az alföldi állattenyésztési napok előtt már minden szálláshely foglalt volt, pedig a látogatók egy része csak egyetlen napot töltött itt. Tavaly jelentek meg az első olyan turisták, akik fogászati kezelésre érkeztek a városba. A németeket és az íreket ez a szolgáltatás továbbra is vonzza Magyarországra.

Vásárhelyen a legújabb látványosság, az Emlékpont mellett számos érdekes, egyedi látnivaló található. Az ide látogatónak tartalmas szép programot jelenthet a fürdés mellett a Tornyai-múzeum, az Alföldi Galéria állandó kiállítása, a felújított zsinagóga a Holokauszt-múzeummal, de érdekes lehet a belvárosi vagy a csúcsi fazekasház, az Árpád utcai tájház vagy a kopáncsi tanyamúzeum. A „Paraszt Párizs" jellegzetes belvárosa, illetve hangulatos régi épületei más korba viszik vissza az arra fogékony látogatót, a mártélyi Holt-Tisza szépségét pedig igazán az tudja csak értékelni, aki járt már más morotva tavaknál is. Legalábbis így látjuk ezt mi, belülről. A turisták szempontjai gyakran mások.

Vendégéjszakák

Emelkedett a Vásárhelyre látogató turisták száma az idén az egy évvel korábbiakhoz képest. Míg tavaly az első félévben 347 külföldi 858 éjszakát töltött a városban, addig az idén májusig (!) nyilvántartott adatok szerint 986 külföldi 8700 éjszaka hajtotta itt álomra a fejét. Míg tavaly az első félévben 1157 belföldi 2703 éjszakát töltött a városban, addig az idén január és május között 1775-en 3199-et – tudtuk meg Kovács Andreától, a Központi Statisztikai Hivatal szegedi igazgatósága munkatársától. Azt már mi tesszük hozzá: az adatokat jelentősen befolyásolja, hogy a városban szálltak meg a makói medence gázmezőjének feltárásán dolgozó szakemberek és geológusok is.

– Naponta 25-30 hazai és külföldi turista keresik fel az irodánkat, s kérnek segítséget, útbaigazítást, érdeklődnek a látnivaló és a programok iránt – mondta lapunknak Tülkös Ildikó, a Tourinform-iroda vezetője. Szavaiból kiderült: visszatérő hollandok töltik a nyaruk egy részét a városban, norvég diákok úszótáboroznak a strandon és a kempingben, de kopogott be már hozzájuk finn házaspár is a közelmúltban. Az írek pedig a tavalyi próbálkozás után pedig ismét fogászati kezelések miatt célozták meg Vásárhelyt, s emellett ismerkednek a látnivalókkal is. Egyébként a külföldieket éppen az érdekli, ami a magyarokat: azaz, nyári kikapcsolódásként elsősorban a strandot részesítik előnyben: csak júniusban körülbelül 40 ezren léptek be a kapuján. A 36 ezredik látogatóján túl lévő Emlékpont és a csak tavaly ötezer látogatót fogadó belvárosi fazekasház is népszerű célpont.

Tülkös Ildikótól megtudtuk azt is, hogy a város komoly erőfeszítéseket tett, hogy országszerte is megismertesse magát, így kiállításokon mutatkozott be az idén az ország különböző részein, így Veszprémben, Miskolcon, Pécsett, sőt a szomszédos Szegeden is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!