5,9 milliárdot nyert a vásárhelyi önkormányzat

Hódmezővásárhely - Szép összeget, eddig 5,9 milliárd forint pályázati pénzt nyert a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Tavaly egész évben csak 112 milliót sikerült összegyűjteni, igaz, az uniós pénzekre akkor még nem lehetett pályázni.

Korom András

Az 5 milliárd 900 millió forintos pályázati eredmény legnagyobb „csomagját", 2 milliárd 600 millió forintot a kulturális városrehabilitációs program keretében, a kormánytól nyerte el a megyei jogú város. Mint arról már beszámoltunk, a Tornyai János kulturális városrehabilitációs program öt olyan kulcsprojektet ölel fel, amely meghatározó a város fejlődésében. Ez a program nem csupán városszépítést, illetve épületrekonstrukciót, hanem a korábbi, funkciójuknál fogva viszonylag passzív intézmények aktivizálását, bekapcsolását jelenti a település életébe, gazdaságának vérkeringésébe.

A pénzt a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, a református ótemplom, a görögkeleti templom felújítására, bővítésére, valamint a Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közötti szakaszának átalakítására, rendezésére fordítják.

A város költségvetésének közel egyharmadát jelentő, idén eddig elnyert közel 5,9 milliárd egyébként hatalmas összeg az előző évek pályázati nyereményeihez képest. Jellemző, hogy a tavalyi 112 millió forint is rekorderedmény volt. Tudni kell azonban, hogy az európai uniós források csak az idén nyíltak meg, s azt is, hogy a város folyamatosan pályázik a megfelelő önerő birtokában. Azaz, az eddig elnyert pénz még csak a kezdet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!