A védett terület sem kivétel

Több zsák szeméttel rakták körül Mártélyon a Tisza-parti természetvédelmi területet jelző táblát ismeretlenek, az ügyben eljárás indult. A védett természeti érték ebből a szempontból nem különbözik a városi aszfalttól: a szemetelő tudja, itt is csak akkor büntethető, ha tetten érik, vagy elismeri, hogy ő hozta ide a zsákot, amiben a nevére kiállított számlát találták. A hulladékot többnyire a természetőr viszi el a szeméttelepre a szolgálati autójával.

A Vásárhely és Mártély körüli természetvédelmi területekre lassan bátrabban hordanak szemetet az emberek, mint a külterületi dűlőutak mellé, amelyeket polgárőr, mezőőr, rendőr is figyelhet. A hét végén valaki arról értesítette a mártélyi természetőröket, hogy a község melletti Tisza-parti szakasz egyik, természetvédelmi területet jelző táblája köré háztartási hulladékokat tartalmazó zsákokat pakol valaki – tudtuk meg a Kiskunsági Nemzeti Parktól. A természetőrök azonnal mentek, de már nem találták a helyszínen az elkövetőt. Az ügyben eljárás indult.

– Nem mindennapos, de előfordul, hogy a természetvédelmi területen is elszórják a szemetet a lelkiismeretlen polgárok, jobb esetben nejlonzsákban teszik le a lakott területtől messze eső pontokon szemetüket – mondja Puskás József, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet természetőre. – Ilyenkor a takarítást mi oldjuk meg, hiszen az a leggyorsabb, ha fogjuk a zsákokat, és a szolgálatunk gépkocsiján a hivatalos hulladéklerakóba szállítjuk, persze hivatali költségen.

Természetesen volt már példa arra, hogy a kibontott szemeteszsákból előkerült több csekk és számlalevél is, ami egyértelművé tette, hogy kitől származik a hulladék. Megkeresték a kidobott iratokban szereplő személyt, aki rögvest azt válaszolta: a hulladék valóban az övé, de azt saját kukájába tette, amit ezt követően elloptak tőle. Úgy gondolja, ezután szórták szét szemetét a természetvédelmi területen.

A hatóság nem tehet semmit, a törvények megkötik a kezét.

– Nagyon sokszor bukkanunk háztartási szemétre a túraútvonalakon is a Tisza mentén, annak is sokszor láttuk már jelét, hogy zsákokba gyűjtve tették ki a nem kívánt holmit a természetvédelmi területeken. Nagyon szigorúan megbüntetném azt, aki ilyet tesz – osztotta meg lapunkkal a vásárhelyi Horváth István, aki szabadidejét gyakran tölti a város körüli erdőkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!