Jelzőlámpát akarnak az Emlékponthoz

Hódmezővásárhely - Egyre veszélyesebb az Emlékpontnál lévő útkereszteződés: az Orosháza felől érkező járművek itt, a kanyar után rögtön egy zebrához érnek, s csak az utolsó pillanatban veszik észre a gyalogosokat.

Kormos Tamás

Egyre veszélyesebb az Emlékpontnál lévő útkereszteződés: az Orosháza felől érkező járművek itt, a kanyar után rögtön egy zebrához érnek, s csak az utolsó pillanatban veszik észre a gyalogosokat. A Kossuth tér felől jövő járműveknek is hosszú percekig kell várniuk, mire továbbhaladhatnak. Ezért az önkormányzat jelzőlámpás rendszert terveztet a kereszteződésbe.

Gyalog és kerékpárral is veszélyes átkelni a vásárhelyi Emlékpontnál lévő zebrán, amely a 47-es főút városi szakaszát itt keresztezi. A gondot nemcsak az okozza, hogy a járművezetők nem engedik el a gyalogosokat, hanem Orosháza felől nézve pont a kanyar után festették fel a zebrát, így csak az utolsó pillanatban veszik észre a sofőrök az átkelni szándékozókat.

Ez a kereszteződés amúgy is igen forgalmas. Itt halad át a már említett főút tranzitforgalma, valamint a Kossuth tér és az Andrássy utcára merőleges kisebb utcák forgalma is ide csatlakozik. Mivel a tér felől érkezőknek elsőbbséget kell adni a főúton haladóknak, így néha hosszú percekig várakoznak, míg továbbhaladhatnak.

Máshová is jelzőlámpát

A fent említett csomóponttól nem messze, ugyancsak a 47-es főút városi szakaszán, az Oldalkosár és a Kaszap utca kereszteződésében is lámpás forgalomirányítást szeretnének a vásárhelyiek – ez hangzott el körzetben tartott lakossági fórumon. Ez az igény jelenleg a környezetvédelmi, közlekedési és mezőgazdasági szaktanácsadó testület előtt van, s ezt követően kerül az önkormányzat illetékes bizottsága elé.

A kereszteződéstől pár méterre csatlakozik a főúthoz a Rózsa utca. A sarkon lévő épület miatt szinte a félútig ki kell gurulni a járművekkel, hogy lásson valamit a sofőr. Egy-egy kamion emiatt szinte elviszi a kocsi orrát. A nehezen belátható zebra pedig a két kereszteződés között van.
Az önkormányzat ezért azt vizsgálja, milyen megoldással szüntethető meg ez a probléma. A városban már több körforgalom is épül, de ide helyszűke miatt ilyen nem kerülhet. Egyetlen megoldás, ha forgalomirányító jelzőlámpákat szerelnek fel az Emlékpontnál lévő kereszteződésben.

A polgármesteri hivatalból kapott tájékoztatás szerint már a megvalósítás kritériumait vizsgálják, s folyik a terveztetés. Ez lassú folyamat, mivel számos szakhatóságnak kell rábólintania a tervekre, s csak azután jöhet a kivitelezés. Emiatt az idén ebből még biztosan nem lesz semmi. Talán a jövő év első felében már lámpák irányíthatják itt a forgalmat, s ezáltal biztonságosabb is lesz az áthaladás.

Mivel ilyen célú beruházás finanszírozására nincs pályázati lehetőség, az önkormányzat saját erőből kénytelen megvalósítani. A terveztetés mellett most azt is nézik, milyen források különíthetők el erre a célra. Az előzetes számítások szerint mintegy 20 millió forint a várható költség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!