Túl a húszezredik látogatón

Hódmezővásárhely - Három éve, hogy átadták Vásárhelyen a Holokauszt Múzeumot. A Terror Háza munkatársai által összeállított újszerű kiállítást az egykori zsidó iskolában mutatják be, az ország minden pontjáról, de még külföldről is érkeznek látogatók. A városban a második világháború idején még háromszáz zsidó család élt.

Hódmezővásárhelyen 2004 júniusában adták át az önkormányzat által létrehozott Holokauszt Múzeumot, mely a Szeremlei utcában található egykori zsidóiskolában kapott helyet. Az épületet F. Kovács Attila Kossuth-díjas belsőépítész tervei alapján alakították át. A Terror Háza történészei által összeállított kiállítás az 1938-tól 1945-ig tartó időszakot dolgozza fel, részletesen tárgyalva a helyi eseményeket.

A két teremből és két hosszú folyosóból álló múzeumban kivetítőket állítottak fel, ahol a borzalmakat túlélő vásárhelyiek visszaemlékezései láthatók. A megszólalók között van Szabó Magda írónő is, aki akkoriban a városban volt pedagógus.

– Az elmúlt három év alatt több mint húszezren tekintették meg a kiállítást – mondta [namelink name="Vanderstein János"], a múzeum és a zsinagóga gondnoka. – Az általános iskola ötödik osztályától kezdve minden városi tanintézmény osztályának volt itt egy-egy történelemórája, de jöttek diákok Szegedről, Orosházáról és Debrecenből is. Sokan Izraelből látogattak el hozzánk. Az érdeklődőknek idegen nyelvű tárlatvezetést is tudunk biztosítani, a belépés pedig mindenki számára díjtalan.

A városban a második világháború idején 300 izraelita vallású család lakott, ez körülbelül 1300 embert jelent. Összegyűjtésüket 1944. június 16-án kezdték, két napot töltöttek a helyi zsinagógában, utána átszállították őket a szegedi téglagyárba, ahonnan három transzport indult velük. Néhányan Auschwitzba kerültek, innen öten jutottak haza. A legtöbb embert a bergenberseni mezőgazdasági munkatáborba vitték. Vásárhelyről összesen 737 főt deportáltak, közülük 520-an soha nem tértek vissza. Az áldozatok névsora a Hősök terén és zsinagógában elhelyezett márványtáblán olvasható.

A gondnok elmondta, a jövőben szeretnék kibővíteni az állandó kiállítást olyan dokumentumokkal, melyeket Vásárhelyről elszármazott zsidó családok bocsátottak a rendelkezésükre.

A múzeumban a holokauszt nemzetközi emléknapján mindig megemlékezést tartanak, ilyenkor koszorúkat helyeznek el és gyertyákat gyújtanak az udvaron felállított emlékműnél. Emellett az 1948-ig működő zsidóiskola egykori tanárai és diákjai minden év júniusának utolsó vasárnapján találkozót tartanak, ekkor megnézik a tárlatot is, megemlékezve a fasizmus áldozatairól.

Szűcs Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!