Gazdálkodó lett a vásárhelyi Fodor Imre

Hódmezővásárhely - Fodor Imre vásárhelyi ügyvéd ezentúl nem jár tárgyalóterembe: 250 hektáros, több tagból álló birtokán gazdálkodik.

Korom András

Hagymakertész édesapja javasolta egykor, hogy tanuljon, de jogászi pályáját többször is derékba törték, miután párttagként elvállalta a református egyház képviseletét. A kárpótlás idején földdel honorálták a munkáját, most pedig úgy döntött, visszatér a családi tradíciókhoz.

Rövid közleményt tett közzé lapunkban a Szegedi Ügyvédi Kamara, miszerint igazgatási úton törölte tagjai sorából Fodor Imre vásárhelyi ügyvédet. Mindez azt jelenti, hogy ügyvédként nem dolgozhat. Fodor Imrét kicsit bántja a közzététel módja, eszébe juttatja, hogy pályája során régen alaposan meghurcolták.

Magam kértem...

– Még 1992-ben kiderült, vonzódom a földhöz, mostanára pedig már teherré vált a jogászi munkám, hiszen beteg vagyok. A bíróságokon sehol sincs lift, én meg nehezen lépcsőzök. Magam kértem, hogy töröljenek a kamarai tagok sorából, de azzal, hogy hátralévő három ügyemet még szeretném befejezni. Ezt a lehetőséget így most a bíróságtól fogom kérni.

A makói hagymakertész családból származó Fodor Imrét édesapja biztatta, hogy tanuljon, amikor elvették tőlük az 1950-es évek elején földjüket. A szegedi vasútforgalmi szakközépiskolába iratkozott be, melyet jó eredménnyel végzett el. Az 1956-os forradalom után vonattal járt be a megyeszékhelyre, naponta. Utazás közben a diákok ultival, míg a tanárok tarokkal múlatták a menetidőt. Fodor Imrének jól ment az ulti, olyannyira, hogy a hallgatók becsalogatták az egyetemi ulti „tanszékre".

– Ez egy kis füstös helyiség volt, melynek asztalainál jogászok, orvostanhallgatók és tanárok játszottak egész nap. Itt mondta nekem egy alkalommal a makói Vasasban játszó Szűcs Pista, hogy jogász lesz belőlem, mert jól ultizom – idézte fel a történetet Fodor Imre, aki akkor maga sem gondolta, hogy a jóslat beválik. Ugyanis forgalmi szolgálattevőként Csanádpalotán kezdett el vasutaskodni, ám hamar megunta ezt a munkát, s mert nem engedték továbbtanulni, maga jelentkezett a szegedi jogi karra. Mikor felvették, otthagyta a vasutat. Diplomáját 1964-ben kapta meg, s akkor lett a vásárhelyi Hódiköt vállalati jogásza. Ezt a munkát 1976-ig végezte.

– Nem vettek fel ügyvédnek, mert a nagybátyáim is azok voltak, s ez a hatvanas években még hátránynak számított. Végül 1971-ben tehettem szakvizsgát. A Hódiköt után a városi ügyvédi munkaközösségbe kerültem, de nem volt könnyű dolgom.

Fodor Imre azt mondja, 1969-ben azzal a szándékkal lépett be a pártba, hogy jobbít valamit a társadalom általa is megtapasztalt fonákságain. Egy alkalommal felszólalt a párttaggyűlésen, mire másnap azért hivatták a városi pártbizottságra, hogy megdorgálják, mert nem ért egyet a központi bizottság irányelveivel.

– Amikor újfent felszólaltam, azt mondták, fegyelmit kapok, ha ismét megpróbálom. Az igazi nagy baj azonban az volt, hogy 1982-ben Rapcsák Péter esperes javaslatára engem bízott meg a Tiszántúli Református Püspöki Hivatal az egyházak képviseletével. Elvállaltam, azt hittem, hogy a rendszer elég liberális ehhez. Hát nem volt. Az ügyvédi munkaközösség vezetője felszólított, hogy mondjak le az egyház képviseletéről, azzal, hogy egy párttag nem vállalhat ilyet. Másnap kiléptem az MSZMP-ből. Ezt akkor megbocsáthatatlan bűnnek tartották, úgy vélték, a pártot felcseréltem az egyházzal – mondta.

Fodor Imre ellen a Szegedi Ügyvédi Kamara ezután – különböző ürügyekkel – öt-hat fegyelmi eljárást is indított. Első fokon mindben elmarasztaltak, de a fegyelmiket az országos kamara mind hatályon kívül helyezte. Két alkalommal büntetőeljárásokat is indítottak ellene, ám a bíróság mindkét alkalommal felmentette.

– Háromszor függesztették fel az irodámat, azaz, háromszor mentem tönkre, hiszen az ügyfeleim elmaradtak, a második büntetőeljárás után két évig nem is dolgozhattam. Az utolsó eljárás 1990-ben szűnt meg ellenem – mondta. – Ügyfelek híján ekkor kezdtem el kárpótlással foglalkozni, lévén, telekkönyvekből és birtokívekből írtam a diplomamunkámat. Munkadíj fejében kárpótlási jegyeket kértem. Azzal, hogy a nevükre megveszik vele a földet, majd azt én a nevemre íratom. Így mindenki jól járt.

Fodor Imre ma 250 hektár tulajdonosa. A több tagban lévő földeken kizárólag növénytermesztéssel foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!