A hibrid autók ingyen várakozhatnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi rendkívüli közgyűlés több, parkolást érintő kérdésben is döntött. A Bercsényi utcában megszüntették a fizetőrendszert, a Kinizsiben kibővítették, és arról is határoztak, hogy az úgynevezett hibrid üzemű autók díjmentesen várakozhatnak a városban.

Imre Péter

A Bercsényi utca János tér felőli végén fizetős lett a vasbolt előtti parkoló. Ezt az „ügyes" autósok kikerülték, és az utcában mindenütt megálltak – olykor elfoglalva a kapubejárókat –, sok bosszúságot okozva az ott élőknek. Ezért közel egy hónapja három várakozni tilos táblát helyeztek ki. Ez viszont az ott működő kisvállalkozások munkáját és a szombatista hitközséget lehetetlenítette el, nem tudták fogadni híveiket. A tilosban várakozó személygépkocsik száma sem csökkent.

– A problémával megkerestek a környékbeliek, a vállalkozók – mondta [namelink name="Varga András"] fideszes települési képviselő. – Úgy lehetett orvosolni, hogy egyéni indítványban kezdeményeztem az utcában a fizetőparkolási rendszer megszüntetését. Ezt a képviselő-testület elfogadta, így a várakozni tilos táblák funkciójukat vesztik, azokat is eltávolítják. Az itt lakók hangsúlyozták, nem a fizetőparkolóval van gondjuk, csak azt szeretnék, hogy zavartalanul dolgozhassanak, élhessenek, működtethessék vállalkozásukat; a két üzletnek, az ABC-nek és a vasboltnak is nagy a forgalma, jönnek, mennek a teherautók. A megoldás valószínűleg ideiglenes, meglátjuk, mit hoz a következő egy-két hónap, miként alakul a forgalom.

A környezetet nem szennyezi, a pénztárcát kíméli a hibrid autó. Fotó: Tésik Attila
A Kinizsi utca fizetős övezete nőtt: eddig a feléig tartott, most a többi részére is kiterjesztették. Ezt az ott élők kérték, akiknek a közlekedését és parkolását megnehezítették azok, akik elfoglalták a díjmentes helyeket. [namelink name="Varga András"] elképzelhetőnek tartja, hogy a bliccelők átszoknak a szomszédos Kinizsi utcából a „felszabadított" Bercsényibe, ahol emiatt ismét áldatlan állapotok alakulhatnak ki. A képviselő még azt is elmondta, jövő év elejétől várható automaták kihelyezése, ezek rugalmasabbá tehetik a rendszert, akár fél óra várakozást is lehetővé téve. Jelenleg egy óra az alap, a minimum, amiért 100 forintot kell fizetni.

A parkolási rendet érintette [namelink name="Lázár János"] polgármester önálló indítványa is. Azt javasolta, a hibrid és elektromos üzemű gépjárművek a város egész területén – beleértve természetesen a fizetős övezeteket is – ingyen parkolhassanak. A közgyűlés egyhangúlag támogatta a módosítást.

– Az energiagazdálkodáshoz és a környezetvédelemhez való tudatos hozzáállás a jövő szempontjából kulcsfontosságú. Vásárhely zaj- és levegőszennyezettségének csökkentése érdekében segíteni kell a környezetet kevésbé károsító hibrid és elektromos gépjárművek elterjedését – mondta [namelink name="Lázár János"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!