Hat művész pályázott a Rapcsák-szobor készítésére

Hódmezővásárhely - Hat szobrászművész jelentkezett arra a zárt pályázatra, amelyet a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal írt ki. A határidő e hónap végén zárul le. A Rapcsák András néhai polgármestert és városépítő munkáját megjelenítő szobrot jövő nyáron állítják fel a Kossuth téren.

Korom András

Azt még nem árulták el, hogy pontosan kik indultak azon a meghívásos pályázaton, melyet a közgyűlés írt ki a Rapcsák András-szobor elkészítése céljából. Annyit városházi forrásainktól megtudtunk, hogy a pályázók közt van Varga Imre, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész is. A pályázó alkotók feladata nem egyszerű, hiszen nemcsak a néhai polgármestert kell megjeleníteniük, hanem annak tizenkét éves városépítő munkáját is. Az elképzelések benyújtására az alkotóknak még majdnem két hetük van, hiszen november végén zárul le a pályázat.

A Kossuth térnek ezen a részén, a fapavilon helyén állítják fel Rapcsák András szobrát.
Fotó: Tésik Attila

A pályázat öttagú zsűrije – amelynek Prókai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus osztályvezetője az elnöke, és tagja a vásárhelyi Dömötör János művészettörténész, nyugalmazott múzeumigazgató is – erre az időpontra várja a kompozíció 1:5 méterarányú makettjét, az alkotás költségvetését, illetve azt a látványtervet, mely bemutatja, milyen környezetben áll majd az alkotás.

A tervek szerint a Kossuth térnek a Rapcsák András út felőli részén jövő július 14-én, Rapcsák András születésnapján avatnák fel az alkotást. A tér ezen sarkán ma egy könyvespavilon, illetve néhány elektromos kapcsolószekrény áll. A város a 15 milliós kompozíció felállítása előtt rendezi a területet, azaz, elbontatja a pavilont, illetve máshová helyezteti a kapcsolószekrényeket, így azok nem zavarják majd a kompozíció érvényesülését.

Kligl nem tudta

Nem indult a meghívásos pályázaton [namelink name="Kligl Sándor"] szegedi szobrászművész, a vásárhelyi Hősök terén felállított József Attila-szobor alkotója. Mint mondta, a pályázatról nem tudott, arról is csak tőlünk értesült, hogy Rapcsák Andrásnak szobrot kíván állítani a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!