Kirgiz oktatók vendégeskedtek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Két kirgiz oktatót látott vendégül hat héten át a szegedi egyetem mezőgazdasági kara. Tajimamat Erkebaev és Sabyr Toigonbaev Hódmezővásárhelyet igazi nyugati városnak ismerte meg. Különösen ízlett nekik a „páprikásh" és a „pálinká".

R. Tóth Gábor

A kirgizisztáni agrártudományi képzés bolognai típusú átalakítását segíti a Tempus-program, melynek részeként a Szegedi Tudományegyetem tapasztalatszerzésre kirgiz oktatókat látott vendégül. Tajimamat Erkebaev és Sabyr Toigonbaev, az Oshi Egyetem két tanára hat hetet töltött Hódmezővásárhelyen, a mezőgazdasági karon.

– „Páprikásh", „pálinká" – sorolta Sabyr Toigonbaev a rájuk legnagyobb hatást gyakorló hungaricumokat. Utolsó teljes magyarországi napjukon beszélgettünk velük.

– Minden, amit itt láttunk, új volt számunkra. Mindenütt tisztasággal találkoztunk, rengeteg a zöldövezet. Az itteniek nagyon vendégszeretők. Az egyetemen pedig rendkívül korszerű eszközöket láttunk: az órákon számítógépet, internetet használnak. Nálunk ilyen lehetőségek még nincsenek. A laborok felszereltsége is jobb – sorolta tapasztalatait Tajimamat Erkebaev.

Olyan tanterveket tudnak magukkal vinni, amelyekkel megreformálhatják kirgizisztáni tanóráikat. Az Oshi Egyetem 19 karára és 110 tanszékére 25 ezer hallgató jár.

Az ázsiai Svájcból jött a két oktató. Fotó: Tésik Attila
A két város különbségeit és hasonlóságait firtató kérdésünket egyszerűen válaszolták meg: „ez egy nyugati város, amaz pedig egy keleti". Ezt Palotás János projektmenedzser tapasztalatai is igazolják: ő márciusban vendégeskedett Kirgizisztánban.

– A vendégszeretetük példás: a „vendég magasabb, mint az apám" – tartja egy mondásuk. Meglepő volt, de ott is ismerik a Tenkes kapitányát vagy a Csárdáskirálynőt. Szállodánk kifogástalanul felszereltnek bizonyult, ám előfordult, hogy nem volt villany és víz. A Lenin-szobrok állnak, az épületek is a szovjet időkre emlékeztetnek. Az utcán sütik a saslikot, persze turista ne egyen belőle! – sommázta Palotás János, kiemelve egy újabb érdekességet: az oshi egyetemen nincs angolvécé. – Az épület mellett létesítettek egy kis bódét ezekre a célokra, ám nincsenek benne elválasztó falak – így hallgató és tanár egymás mellett guggol – mondta Palotás János. A fővárosban „elég nagy a rendetlenség, pedig vonalzóval tervezett a város". Szélesek, ám igen rossz minőségűek a sugárutak. A turistáknak pedig nem javasolják, hogy sötétedés után az utcán mászkáljanak.

– Hazafelé 24 órás út vár ránk, előbb Budapestről Moszkvába, majd innen Bishkekbe repülünk, az ország fővárosába – magyarázta Sabyr Toigonbaev. – Több mint hatezer kilométert utazunk hazáig, és meg kell szoknunk az ötórás időeltolódást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!