Vásárhelyi virágkötő sikerei

Hódmezővásárhely - Tizenhat éves kora óta rendszeres résztvevője a virágkötészeti versenyeknek a vásárhelyi Kruzslicz Ferenc. A most harminchét éves kertészmérnök sok országos és külföldi megmérettetésről tért haza győztesen. Emellett folyamatosan tart bemutatókat és előadásokat, augusztusban például egy moszkvai nemzetközi vásár résztvevői találkozhattak vele.

Szűcs Csaba

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás, amely különösen igaz a hódmezővásárhelyi Kruzslicz Ferencre. A most harminchét éves férfi középiskolás kora óta rendszeres szereplője a virágkötő versenyeknek, ahonnan rendszerint dobogósként tér haza.

– A családom hosszú évtizedeken át mezőgazdasággal foglalkozott, innen ered a növények iránti szeretetem – mondja a virágkötő, aki 2000-ben szerezte meg mestervizsgáját. – Középiskolai tanulmányaimat Szentesen, a Bartha János Kertészeti Szakközép Iskolában végeztem, majd Kecskeméten 1991-ben kertészmérnöki diplomát szereztem. Ezután angliai, hollandiai és olaszországi virágkereskedésekben gyakornokoskodtam, ahol a nyelvek mellett számos virágkötészettel kapcsolatos fortélyt, technikát sikerült elsajátítanom. Közben mindig beneveztem a versenyekre. Első megmérettetésem 1986-ban Kecelen, egy ifjúsági versenyen volt, ahol összetettben első helyezést értem el. Legnagyobb sikeremet 2002 júniusában arattam, ekkor megnyertem ugyanis a Magyar Virágkötészeti Kupát. Így a következő évben én képviselhettem hazánkat a Spanyolországban megrendezett Európa Kupán, ahol a középmezőnyben sikerült végeznem.

Kruzslicz Ferenc kezei között művészi virágcsokrok születnek. Fotó: Tésik Attila
A virágkötéshez nemcsak kézügyességre, hanem nagy adag kreativitásra is szükség van, hiszen a versenyeken művészi csokrokat és kompozíciókat vár a zsűri. Ezért minden megmérettetést hosszas készülődés és gyakorlás előz meg. A résztvevőkre általában asztaldíszítés, cserepes növények összeültetése, térkompozíció, ajándék- és menyasszonyicsokor-készítés, illetve egy meglepetésfeladat vár. Miden versenyszám után eredményt hirdetnek, a végső helyezés ezek összegzése után alakul ki. A feladatokat meghatározott időn belül kell teljesíteni, a térkompozíció elkészítésére két órát, a csokrokra pedig egy-egy órát szoktak adni.

Kruzslicz Ferenc a versenyek mellett évek óta tart virágkötészeti bemutatókat és előadásokat. Láthatták már őt például Lengyelországban, Észak-Írországban, Skóciában, Uruguayban, Chilében, Oroszországban és Kanadában is. Legutóbb Belgiumban járt, ahol Kiss Zoltánnal, Mezőffy Tamással és Pánczél Péterrel közösen Magyar karácsonyi hangulatok címmel rendeztek bemutatót. Mostanában egyre gyakrabban hívják zsűrizni a világ különböző szegleteiben megrendezett nemzetközi versenyekre. Ehhez el kellett végeznie egy tanfolyamot, ahová csak azok kerülhetnek be, akik több versenyen eredményesen szerepeltek, és már számos bemutatót tudhatnak a hátuk mögött. Az országban rajta kívül még Móri Imre, az ismert budapesti virágkötőmester végezte el ezt a zsűriképzőt. Kruzslicz utoljára szeptemberben a szlovéniai Velenjében megrendezett Európa Kupán értékelt, ahol a versenyzőknek meglepetésfeladatként egy hűtőszekrényt kellett dekorálniuk.

A lakberendezést is tanult vásárhelyi virágkötő legszívesebben rózsával, nyári virágokkal és trópusi növényekkel dolgozik. A virág trendek változásait internetes oldalakon és szaklapok hasábjain követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!