Happy end lehet a mindszenti strandbalhé vége

Mindszent - A mindszenti tiszai strandon végzett tereprendezés – vagy partrombolás – ügye jól is végződhet. Amint az önkormányzat elkészíti az ezzel kapcsolatos tervet, és a felügyelet, a szakhatóság jóváhagyja, kezdődhetnek – pontosabban folytatódhatnak – a munkák.

Imre Péter

A közelmúltban a mindszenti tiszai strand területén helyszíni szemlét tartottak a szakhatóságok, az önkormányzati képviselők, és jelen volt a kivitelező, a partrombolással és homokbányászattal vádolt cég, az Eurotitán II. Kft. ügyvezetője, Solti Viktor is. Az üdülőtulajdonosok és [namelink name="Zsótér István"] polgármester által sérelmezett állapotok megszűnhetnek, ismét szép, otthonos lehet a strand. A város első embere kezdeményezett vizsgálatot, tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután eltűnt a homok jelentős része a strandról.

– Valószínűleg az előző engedélyes terveknek megfelelően folytatódhatnak majd a munkálatok – mondta Hevesi István, a mindszenti önkormányzat sajtószóvivője. – Az 1:4-es rézsűarány betartásával. Mindent megteszünk azért, hogy ezek az állapotok, melyek köztes viszonyokat tükröznek, megszűnjenek, a vállalkozó minél hamarabb befejezhesse a munkát, a part kialakítását.

A holdbéli tájból szép folyópart lesz, de az önkormányzatnak előbb tervet kell készíttetenie a tereprendezésről. Fotó: Tésik Attila
– A helyszíni szemlét dokumentáltuk – közölte Hevesi Tamás jegyző. – A jegyzőkönyvben a szakhatóságok rögzítették, hogy az önkormányzatnak helyreállítási, kivitelezési tervet kell készítenie. Amennyiben ez megfelel a hatályos jogszabályoknak, akkor az Atikövizig szakmai hozzájárulását adja, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pedig engedélyezi a folytatást, illetve a befejezést. Pillanatnyilag a mi térfelünkön „pattog a labda", szeretnénk a tervvel a hét elején elkészülni, és azt benyújtani a szakhatósághoz. A probléma súlyossága miatt ígéretet kaptunk arra, hogy az ügymenetet meggyorsítják.

A munkákkal eddig is megbízott Eurotitán II. Kft. ügyvezetője, Solti Viktor a szerződés szerint vállalta a rekonstrukciót: a dokumentációban szereplő partszakasz, plázs kialakítását, valamint a strand és a nagyrév közötti út eredeti szélességében való helyreállítását.

– A félreértést a folyómeder fogalmának a meghatározása okozta – mondta az ügyvezető –, mi a kitermeléssel érintettük ezt a medret, mert a partfal alá mentünk, ezt nem szándékosan tettük. A bányahatóság viszont megállapította, bányászat nem történt, a kitermelt homok sem ütötte meg a kereskedelmi minőséget. A vizsgálat még zajlik, pillanatnyilag szóban közölték észrevételeiket. Mindenkinek az az érdeke, hogy ez a munka minél előbb befejeződjön. Azt megjegyezném: a partszakaszon feltétlenül változtatni kellett, mert balesetveszélyes volt.

A vízügy nem ad információt

Az Atikövizig szentesi szakaszmérnökségének illetékese elmondta: mivel a vizsgálatot még nem fejezte be a hatóság, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, semmilyen információt nem adhatnak, állásfoglalást nem tesznek közzé. A tervet el kell, készíteni a mindszentieknek, és amennyiben azt a hatóság elfogadja, a Tisza folyó kezelőiként ők ellenőrzik, felügyelik a végrehajtást.

Címkék#Mindszent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!