Hódmezővásárhely beadta pályázatát

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat a napokban benyújtotta a külső városrészek – Kishomok, Kútvölgy, Erzsébet, Szikáncs, Batida – csatornázásával, és a szennyvíztisztító korszerűsítésével kapcsolatos KEOP-pályázatát. Siker esetén 2010-ben kezdődhet a beruházás.

Imre Péter

Vásárhely mindig nagyon figyelt, ügyelt a környezetvédelemre – hangsúlyozta Csáki Imre városi főmérnök –, ezért 1993-ban korszerű szennyvíztisztítót épített, majd 1997 és 2001 között a teljes belterületen megvalósult a csatornázás. Ez napjainkban 16 ezer 570 bekötést jelent. A külső városrészekkel elmaradtak – de egy pillanatig sem felejtkeztek el róluk –, ezért is nyújtották be január 7-én a Környezet és energia operatív programra pályázatukat, amely Kishomok, Kútvölgy, Erzsébet, Szikáncs és Batida szennyvízcsatorna-hálózatának kialakítását, és a vásárhelyi tisztítótelep korszerűsítését tartalmazza.

Kishomok „szennyét" a közelség miatt a városi szennyvíztisztító telephez juttatják el, Kútvölgyön, Erzsébeten, Szikáncson és Batidán külön-külön tisztítók létesülnek. A pályamunka magában foglalja a vásárhelyi szennyvíztisztító korszerűsítését, amely a kibocsátási határértékek szigorítása miatt vált szükségessé.

A KEOP-pályázat kétfordulós, amennyiben az elsőn – ennek a körnek a 78 millió 288 ezres költségéből 66 millió 544 ezerre pályáznak – sikeresen túljut Vásárhely, következhet a második felvonás. Az elbírálás májusra várható. A második fordulós dokumentumokat a tervekkel, engedélyekkel és a részletes megvalósítási tanulmánnyal 2009 második felében kell benyújtani. Pozitív döntés, támogatás esetén – a teljes költségvetés 2 milliárd 305 millió 806 ezer forintjából 1 milliárd 959 millió 935 ezret igényelne a város – a munkálatok 2010-ben kezdődhetnek meg.

Közgyűlési határozat alapján Ingatlanonként a rákötés 200 ezer forintba kerül majd, amit 97 hónapos futamidővel, havi 2000 forintos részletekben is törleszthetnek az érintettek. A Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. a bekötési terveket díjtalanul készíti el a lakosoknak, akik további jelentős díjkedvezményekre is számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!