Magyar tragédiáról a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Dulka Andor Emberek a halál árnyékából című dokumentumfilmjét mutatják be ma este 6 órakor Vásárhelyen, az Emlékpontban. A rendező az 1944/45-ös délvidéki magyarellenes vérengzés áldozatainak állít emléket, a filmben egy túlélő meséli el történetét.

A jugoszláv partizáncsoportok 1944/45 telén a délvidéken magyar, német és horvát polgári lakosság ellen követtek el népirtást, „válaszul" az 1942-es újvidéki vérengzésre. A magyar és német lakosságot kollektív bűnösséggel vádolták, korra és nemre való tekintet nélkül tömegesen kínozták meg és végezték ki őket – negyvenezer magyar nemzetiségű áldozat volt. Ma már többen azonosítják a három Tisza menti falu, Csurog, Zsablya és Mozsor nevét a délvidéki megtorlással, de a bánáti magyar településeken is gyilkoltak ártatlanokat. Ezt a kevésbé ismert történetet dolgozza fel és mutatja be Dulka Andor filmje.

A rendező a délvidéki Ürményházán történelemtanár, tagja és szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Szövetségének és a Szórvány Közalapítványnak. A rendezvényen a mozi készítésének körülményeiről és a délvidéki vérengzésekről [namelink name="Zakar Péter"] történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke beszélget az alkotóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!