Egészséges Vásárhely: az Aldi 13,5 millióval száll be

Hódmezővásárhely - Az országosan is egyedülálló Egészséges Vásárhely program március végén startol, az önkormányzat 170 millió forinttal finanszírozza a megvalósítást. A programot a városban építkező, rövidesen áruházat nyitó Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. 13,5 millió forinttal támogatja.

Imre Péter

A tíz évre szóló Egészséges Vásárhely programot (EVP) a közelmúltban egyhangúlag fogadta el a város közgyűlése, és rendelt az idei megvalósításhoz mintegy 170 millió forintos költségvetést. Az EVP az országban egyedülálló kezdeményezés, komplexen, mindent átfogóan foglalkozik a betegségek felderítésével, a megelőzéssel, az egészség megőrzésével.

Az Erzsébet-kórházra épülő, programiroda által koordinált projekt négy csomagot tartalmaz. Az elsővel a fiatalokat (mindennapos testnevelés, túlsúlyos gyerekek kezelése, egészségtan tantárgy bevezetése), a másodikkal az aktív munkavállalókat (a nőknek, a férfiaknak és a közszférában dolgozóknak külön programok lesznek), a harmadikkal a teljes lakosságot (dohányzásról való leszoktatás, ingyenes sport- és egészségnap), a negyedikkel az időseket, nyugdíjasokat (pszichés, mentális segítség, egészségnevelési programok) célozzák meg. A március végén startoló programban nagy hangsúlyt fektetnek majd a szűrésekre, fokozottan figyelnek a daganatos, valamint szív- és érrendszeri betegségekre, és áldoznak a védőoltásokra is.

Az Aldi az áruházépítés mellett leendő vásárlóira is odafigyel, amikor pénzt áldoz az EVP-re. Fotó: Tésik Attila
A kezdeményezés a multiknak, illetve minden vállalkozás számára szimpatikus lehet, hiszen a munkaképesség megőrzésére koncentrál. Ez mindenkinek az érdeke. Első fecskeként a Vásárhelyen építkező, a Family Centerrel szemben, a hódtói városrészben várhatóan tavasszal áruházat nyitó Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. szállt be a támogatók közé – 13,5 millió forinttal. [namelink name="Kallai Árpád"], az Erzsébet-kórház főigazgatója csupán annyit mondott, ő is a polgármestertől értesült a jó hírről, a tárgyalásokat [namelink name="Lázár János"] folytatta a multinacionális cég képviselőivel.

Új rendelő

Új fül-orr-gégészeti rendelő nyílt a vásárhelyi kórházban, hogy a megnövekedett igényeket minél jobban, magasabb színvonalon láthassa el az intézmény. Az ÁNTSZ-engedély folyamatban van.

– Nyitottak voltak, pozitívan fogadták a megkeresésünket – mondta a város első embere –, elfogadták, hogy a közérdek, a városba való minél zökkenőmentesebb beilleszkedés miatt ez, az Egészséges Vásárhely program támogatása fontos lépés részükről. Az Aldi az első, de a tárgyalások folyamatosan zajlanak Vásárhely nagyobb munkáltatóival. Szeretnénk minél szélesebb réteget, minél több kis- és középvállalkozást is megnyerni az EVP-nek, mert tudjuk, hogy ez hasznos program, jó ügy. Ebből nem maradhat ki senki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!