Mindszenti betegügy: az orvost vádolják

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi kórház ügyeletes orvosát vádolja az ügyészség a mindszenti beteg halálával kapcsolatos ügyben. A doktornőt nemcsak ügyvédje védi, közleményben áll ki mellette a kórház igazgatója és a város polgármestere is.

Hajdú Imre 2007. április 6-án, nagypénteken, reggel 8-kor lett rosszul először a Mihási úti kocsmában. Orvosa beutalta a szentesi Kórházba, testvére be is vitte, ám saját felelősségére hazajött. Itthon megint rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, és az a vásárhelyi Kórházba vitte. Onnan az ügyeletes orvos továbbküldte Szentesre. A súlyosan asztmás beteg menet közben lett rosszul: hiába ért oda egy másik mentő is, nem sikerült megmenteni az életét.

Akkoriban változott meg a Kórházi ellátás rendje, és a vásárhelyi Kórházat nagyon rosszul érintette az egészségügyi reform. Ebben a közegben lett politikai ügy a mindszenti beteg halála. [namelink name="Lázár János"] vásárhelyi polgármester után többen is a reform első áldozatának nevezték a 67 éves férfit, mondván: ha a vásárhelyi Kórház elláthatta volna a beteget, s nem kellett volna továbbküldeni, életben maradhatott volna. Az esetet vizsgáló hatóságok – elsősorban az Egészségbiztosítási Felügyelet – viszont úgy vélték, a beteget el kellett volna látni Vásárhelyen. A felügyelet a Kórházat tette felelőssé. Azóta sem dőlt el hivatalos fórumon, kinek van igaza. Most elkészült a vádirat, a tárgyalás időpontjáról még nincs hír.

– Az ügyeletes orvost foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolja a Szegedi Városi Ügyészség – nyilatkozta lapunknak Bariné dr. [namelink name="Tóth Éva"], a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, csoportvezető ügyész. Mint elmondta, a nyomozás adatai szerint a vásárhelyi Kórház ügyeletes orvosa a mentővel beszállított Hajdú Imrénél a minimálisan előírt vizsgálatokat sem végezte el, és a beteg tényleges állapotának ismerete nélkül döntött úgy, hogy orvosi felügyelet nélkül szállítsák tovább a szentesi Kórházba.

Az ügyészség szerint az ügyeletes orvos megszegte a rá vonatkozó foglalkozási szabályokat, közvetlen veszélynek tette ki Hajdú Imrét – ugyanakkor az orvos magatartása és a sértett halála között nincs ok-okozati összefüggés: a beteg a mindenben szabályos ellátás esetén is ugyanabban az időpontban meghalhatott volna. A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés büntetési tétele egy év szabadságvesztés vagy közmunka, illetve pénzbüntetés lehet.

A főügyészség szóvivője nem árulta el, hogy ki ellen emeltek vádat. Mi úgy tudjuk, hogy a beteg továbbszállításáról dr. Császár Ildikó döntött, aki annak idején a televíziónak is nyilatkozott. Tegnap délután a vásárhelyi műveseállomáson értük el a doktornőt, aki azt mondta, hallotta a vádirat hírét, és helyette ügyvédje, Kriveczky György nyilatkozik.

– Meggyőződésem, hogy védencem ártatlan, és szakértői véleményekkel fogom igazolni állításomat – felelte kérdésünkre az ügyvéd. Hozzátette, magánemberként is fontos számára ez az ügy, hiszen a doktornőt jól ismeri: betegként is tökéletesen megbízik benne.

A polgármester is kiáll mellette

A vádiratról szóló hírek hallatán [namelink name="Lázár János"] vásárhelyi polgármester és [namelink name="Kallai Árpád"] Kórházigazgató közleményt juttatott el a sajtóhoz. Eszerint „Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet nevében a véleményünk szerint mai napon alaptalanul megvádolt munkatársunkat és orvoskollégánkat a legteljesebb bizalmunkról biztosítjuk. Az orvosnő ártatlansága bizonyításához minden szükséges jogi, szakmai és anyagi segítséget megadunk. Az ügyészség álláspontja szerint nem igazolható, hogy a mindszenti beteg halálát az orvosnő magatartása idézte elő, okozta volna. A Magyar Köztársaság Kormánya nyilvánvalóan hazudott, amikor a beteg haláláért orvoskollégánkat tette felelőssé. Bízunk benne, hogy az ügyészség álláspontjának ismeretében az egészségügyi kormányzat felülbírálja azokat az intézkedéseket, amelyek véleményünk szerint a beteg halálát előidézték."
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!