Ősszel elkezdődhet a vásárhelyi népkerti állomás felújítása

Hódmezővásárhely - A népkerti vasútállomás, Vásárhely egyik kapuja ma még siralmas képet mutat, de ez a helyzet őszre megváltozik. A Lázár János polgármester által bejelentett önkormányzati felajánláshoz csatlakozva a GKM és a MÁV vállalta: állják a közel negyvenmillió forintos beruházás felét.

Imre Péter

A népkerti vasútállomás, Vásárhely egyik kapuja ma még siralmas képet mutat, de ez a helyzet őszre megváltozik. A [namelink name="Lázár János"] polgármester által bejelentett önkormányzati felajánláshoz csatlakozva a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a MÁV vállalta: állják a közel negyvenmillió forintos beruházás felét. A felújítás egyik kezdeményezője lapunk volt.

Rozsdás korlátok, töredezett, megkopott szépségű majolikaoszlopok, összefirkált, rozoga váróterem – húsz-harminc évvel ezelőtti a hangulat. Ez Vásárhelyen a népkerti vasútállomás. A létesítményt 1939. december 2-án vehette birtokba az utazóközönség. A festett-faragott bútorok 1941. január 25-én kerültek helyükre, különlegességnek számítanak a majolikaoszlopok – a közelmúltban megtalálták eredeti gipszmintáikat –, és az ivókút medencéjének közepén is állt egy majolikadíszítésű oszlop. Utóbbi tönkrement, elbontották – akárcsak az eredetileg zöld cserépkályhákat.

Az állomáson elvégzendő munkákat már fel is mérette az önkormányzat. Fotó: Tésik Attila (Képgaléria)


Tavaly lapunk is beszámolt az áldatlan állapotokról. A cikk nyomán civil kezdeményezés indult az állomás megmentéséért. Nagy Rébék Ferenc nyugdíjas pedagógus és segítői 1400 támogató aláírást gyűjtöttek össze, de kezdettől az ügy mellett állt az önkormányzat is. [namelink name="Lázár János"] polgármester július végén úgy nyilatkozott, Vásárhely anyagilag is finanszírozza a rekonstrukciót. Ezt novemberben megerősítette, mondván, minden állami forint mellé odatesznek egy városit. De még meg kellett állapodni a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, valamint a MÁV-val. Sikerült.

– Első megkeresésemre, írásbeli kérdésemre még negatív, elutasító válasz érkezett – mondta [namelink name="Lázár János"] –, a másodikra már pozitív. Kákosy Csaba miniszter biztosított arról, hogy felajánlásunknak megfelelően a várossal karöltve, összefogva lehetőség nyílik a népkerti vasútállomás rekonstrukciójának előrehozására, bár az a MÁV-tervekben idén nem szerepelt. A beruházás teljes összegének felét, mintegy húszmillió forintot a minisztérium és a vasúttársaság fedezi, a város a saját részen kívül a környezet rendbetételét is vállalja.

A festett-faragott bútorok sem maradnak ki a felújításból. Fotó: Tésik Attila


A fentiekről a közeljövőben együttműködési szerződést írnak alá a felek, és Lázár szerint – ha a bürokrácia útvesztői nem hátráltatják az ügyet – már ősszel elkezdődhet a rekonstrukció a népkerti kisállomásnál.

– Örülök, hogy révbe ért, és ilyen jól alakult a Népkert sorsa – mondott köszönetet Nagy Rébék Ferenc –, ami azért sikerülhetett, mert ebben mindenki partner volt. Sokáig csönd honolt, a szkeptikusok faggattak is: mi van, nem történik semmi? Most azt válaszolhatom: de, már hűtjük a pezsgőt!

– Boldog vagyok, hogy a rekonstrukció megvalósul, szinte hihetetlen – közölte Botyánszki Károly korábbi állomásfőnök, aki 58 éve él az állomáshoz „ragasztott" szolgálati lakásban.

Felújításra várva

Az önkormányzat felmérette az elvégzendő munkákat. A tető avult, cseréje indokolt; ez a megállapítás az egyedi faablakokra és ajtókra is igaz, nem felelnek meg a mai előírásoknak. A födém hőszigetelésre szorul, az elektromos hálózatot teljesen fel kell újítani, elavult és kis teljesítményű. A padlóburkolatot is ki kell cserélni, a vizes helyiségekben 2,1 méter magasságig csempe kerülhet a falra. A gépészeti és fűtési rendszer és a bádogos szerkezet cseréje sem halasztható, a rossz állapotú mosdókkal is lesz munka. A festett-faragott bútorok és a majolikaoszlopok sem maradhatnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!