Zsótérnak adott igazat a bíróság

Mindszent - Zsótér Istvánnak adott igazat a Csongrád Megyei Bíróság a mindszenti politikai belháborúban. A kisváros képviselői korábban megszüntették a polgármester tisztségét, mert úgy találták, Zsótér a hírlevelének megjelentetésével megsértette az önkormányzati törvényt. A bíróság ezt másképp látja, és a döntés jogerős.

Bakos András

A polgármester és a fideszes képviselők vezette többség között a 2006-os önkormányzati választások óta tart a huzavona. Idén január 15-én olyan döntést hozott a testület, hogy megszünteti [namelink name="Zsótér István"] polgármester tisztségét. Arra hivatkoztak, hogy a Polgármesteri hírlevél kiadásával Zsótér megsértette az önkormányzati törvényt, amely szerint sajtóterméket, időszaki lapot nem adhat ki városvezető. Ha a döntés hatályba lép, időközi polgármester-választást kellett volna kiírni.

Az érintett azonban a Csongrád Megyei Bírósághoz fordult, amely nem peres eljárásban jogerős döntést hozott: felülbírálta a képviselő-testület határozatát: „a Csongrád Megyei Bíróság a 2008. február hó 21. napján hozott határozatával hatályon kívül helyezte Mindszent város képviselő-testületének azt a határozatát, amellyel a képviselő-testület megállapította, hogy dr. [namelink name="Zsótér István"] polgármesteri megbízatása összeférhetetlenség miatt megszűnt". Az indoklás szerint a Polgármesteri hírlevél nem számít időszaki lapnak, Zsótér nem sértett törvényt, tehát a testület lépése jogszerűtlen volt.

[namelink name="Zsótér István"] győzött, de még nincs béke Fotó: Tésik Attila
– Másfél éves huzavona végére tett pontot a bíróság. Én munkám során mindig tiszteletben tartom a törvényt, és most nagyon örülök, hogy a törvény is mellettem áll – felelte kérdésünkre [namelink name="Zsótér István"]. A polgármester tudja, ezer aláírás gyűlt össze mellette, a történtek után is úgy látja, a testülettel együtt le kellene mondaniuk, mert míg ellenfeleinek „egyre fogyatkozó csapata" – Antal István, Szőke Róbert, Hevesi István és Hevesi Tamás – az ő eltávolításán dolgozott, az emberek bizalma megrendült, és enélkül nem lehet felelősen dolgozni.

– Elkeserít a döntés, amit öntől hallok először, de nem vártam mást ettől a bíróságtól – felelte kérdésünkre Hevesi István képviselő. – Mi becsatoltuk a kulturális örökség minisztériumának állásfoglalását, miszerint a hírlevél időszaki lap, sajnálom, hogy a bíróság erre nem figyelt. Én azért vállaltam a képviselői munkát, hogy segítsek a városomnak a gazdálkodás mellett, s nem azért, hogy rendőrségi kihallgatásra járjak a polgármester úr feljelentése miatt. Mi dolgozunk: beadtuk a pályázatainkat. Szeretném tisztességgel kitölteni a mandátumomat, és ezt kívánom másoknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!