Az önkormányzat a külterületeken is megoldaná a csatornázást

Hódmezővásárhely - Megalakultak a víziközmű-társulatok, a vásárhelyi önkormányzat pedig benyújtotta a pályázatot külterületi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére. <br>A beruházás költsége 600 millió forint.

Kormos Tamás

A hamarosan belterületté váló Öreg-Kishomok mellett Batidán, Erzsébeten, Kútvölgyön és Szikáncson is csatornáznának.

Vásárhely külterületén élők közül több mint nyolcszázan írták alá még tavaly azt a szándéknyilatkozatot, miszerint hozzájárulnak a szennyvízhálózat kiépítésének költségeihez. Ennyi szignó pedig elegendő ahhoz, hogy az Unió is támogassa a 600 millió forintos beruházást. Ehhez az kell, hogy az önkormányzat által beadott pályázat nyerjen. Az öreg-kishomokiaknak, batidaiaknak, erzsébetieknek, kútvölgyieknek és szikáncsiaknak erre még várniuk kell, nyáron születik döntés.

Szerencsés esetben a támogatás mértéke akár 85 százalékos is lehet. A 2009-ben induló építés költségeihez Öreg-Kishomokon ingatlanonként legfeljebb 200 ezer forinttal kell majd hozzájárulni, de részletekben is lehet fizetni.

Mind Öreg-Kishomokon, mind a fent említett négy településrészen megalakultak a víziközmű-társulatok. Saja Mária kishomoki külterületi
koordinátor csütörtökönkénti fogadóóráján vehetik át az érintettek az úgynevezett területkivonási határozatokat. Ez a földhivatali dokumentum azért szükséges, hogy mihamarabb belterület válhasson Öreg-Kishomokból. A 47-es főút másik oldalán lévő Új-Kishomok már belterület.

A vásárhelyi önkormányzat a Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. közreműködésével tervezi a hálózat kiépítését. Azoknak, akik tavaly december 31-éig leadták szándéknyilatkozatukat, több kedvezményt is biztosítanak. Így például a cég átvállalja a kiviteli tervek elkészítésének költségeit, a csatornadíjból tízszázalékos kedvezményt kapnak, évente pedig május elseje és szeptember 30-a között tíz százalékkal kevesebbért locsolhatnak.

Ezek is érdekelhetik