Elektromágneses lebegés a vásárhelyi Alföldi Galériában

Hódmezővásárhely - Az országban egyedülálló kísérletbe fogott az ifjú hódmezővásárhelyi szobrász, Komlovszky-Szvet Tamás. Az elektromágnesességre alapozva lebegő szobrokat készít.

Medgyesi Konstantin

A vásárhelyi Alföldi Galériában június 29-én, vasárnap 12 órakor nyíló tárlaton Komlovszky-Szvet Tamás négy lebegő szobrát is megtekinthetik az érdeklődők a vásárhelyi és vásárhelyi kötődésű fiatal művészek kiállításán.

Az Alföldi Galéria egyik kiállítótermébe belépve a látogató egy lebegő fehér agyat lát. Nem csalás, nem ámítás, az elektromágneses rezgéseknek köszönhetően oldható meg, hogy a posztamens felületétől körülbelül másfél centire van a levegőben az agy. Egy másik alkotás részeként egy mohákkal benőtt golyó lebeg az elektromágneses térben. „Az egyetemen töltött évek alatt már a kezdetektől érdekeltek a tudományos eredmények, például a lebegés szobrászati lehetőségei. Az európai hagyományokból kiindulva a tradicionális szobor egy olyan három kiterjedésű plasztika, mely a földön áll és a gravitációnak engedelmeskedik; a lebegő szobor viszont új lehetőségeket, s gondolati tartalmakat vet fel" - vallja a fiatal alkotó. Komlovszky-Szvet Tamás művészi tevékenysége egyre inkább a lebegés és a súlytalanság gondolata köré szerveződik; a témában elkészült munkáit hosszas művészettörténelmi kutatások előzték meg. Korábban Vilt Tibor szobrászművész kísérletezett Magyarországon az elektromágnesességre épülő szobrászattal, ma viszont Komlovszky-Szvet az egyetlen, aki lebegő installációkat alkot.

Égető István fotója is látható lesz a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Égető István fotója is látható lesz a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.
A vasárnap az Alföldi Galériában nyíló tárlaton Komlovszky-Szvet Tamáson kívül kiállít tíz vásárhelyi vagy vásárhelyi kötődésű fiatal művész. A látogatók Donka Gergely, Égető István, Kalmár Dorottya, Kántor Ágnes, Komoly Vera, Radics Márk, Szabó Klára Petra, Szalkai Ditta, Szilágyi Gergő és Szűcs Kriszta műveit is megismerhetik.

A tárlaton láthatóak Szabó Klára Petra, a formatervezőként dolgozó ifjú művésznő saját internetes divatblogja számára alkotott festményei is. A világhálón közölt akvarellel és ecsetfilccel készített hiperrealisztikus művekkel Szabó Klára Petra célja dokumentálni a fiatalok öltözködési szokásait. „Inspirálóan hat rám az utcai divat, és maga a blog, mint megjelenési forma. Olyan embereket festek le, akiknek megjelenése számomra izgalmas. Nem törekszem a látvány pontos visszaadására, inkább a hangulatukat, személyiségüket próbálom megragadni. Modelljeimtől megkérdezem, mit viselnek, hol vásárolták ruháikat, fűződik-e hozzájuk valamilyen személyes történet" – mondja Szabó Klára Petra.

Az augusztus 10-ig megtekinthető tárlatot dr. Pogány Gábor művészettörténész nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!