Globalizáció kontra bivalyszalámi

Hódmezővásárhely - Véres hurkát hirdet a csongrádi ABC táblája, kisteleki bio-bivalyszalámit a vásárhelyi fűszeres, házias disznósajtot a makói főtéri mintabolt: a hagyományos ízekből és a különlegességekből élnek a multik világában a megye kis húsüzemei.

Bakos András

Négy évvel az uniós csatlakozás után a Pick és a Hungerit mellett még mindig húsz kisebb feldolgozó mutat szenvedélyesen fityiszt a globalizációnak. Nem is lenne különösebb gondjuk, ha a magyar ember nem a hasán spórolna.

Krétával írt rövid hirdetés az egyik csongrádi ABC előtt: „véres hurka érkezett". Nem véletlen, hogy épp ezt reklámozza az üzlet, pontosan tudják odabenn, hogy miközben sok élelmiszer íze lassan uniformizálódik, a vásárlók egyre jobban keresik a hagyományos, házi ízeket. Az uniós csatlakozás előtt az a hír terjedt el, hogy megszűnik a házi disznóvágás – nem így lett.

Ahány üzem, annyi íz

Az is általános vélekedés volt négy éve, hogy a csatlakozás előtt bevezetett nagyon szigorú előírásoknak nem tudnak megfelelni a kis húsüzemek, a Pick és a Hungerit marad csak talpon. Ez sem így történt, bár az igaz, hogy 2003 óta a felére csökkent a számuk. Faragó Katalintól, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság élelmiszer-biztonsági osztályvezető főorvosától halljuk, az élelmiszer-előállítás előírásai nem fognak enyhülni, és a gyártóknak olyan méréseket, vizsgálatokat kell elvégezniük, dokumentálniuk, amelyekhez szakértő kell – ennek valóban nagy a költsége. Mégis sokan állják a sarat, gyártanak házias kolbászt, hurkát, és ahány üzem, annyiféle íz.

A vásárhelyi Szenti Tibor a kisteleki bivalyszalámival. Ehhez a munkához is kell szenvedély. Fotó: Tésik Attila

A vásárhelyi Szenti Tibor a kisteleki bivalyszalámival. Ehhez a munkához is kell szenvedély.
Fotó: Tésik Attila

Most 22 húsüzem működik a megyében a két naggyal együtt. Hamarosan 23 lesz: nemrég a makói képviselő-testület szerződést kötött egy török vállalkozással, amely húsföldolgozót telepít az ipari parkba. Vegyes érzésekkel olvasta ezt a hírt a helyi Füstölt Kolbász Kft. tulajdonosa, Sipos Jenő, aki lapunk kérdésére azt mondta, most a régi vállalkozásokat is segíteni kellene kedvezményekkel. A 38 főnek kenyeret adó, 11 áruháznak, többek között a Metrónak is szállító vállalkozás vezetője nem úgy látja, hogy helytállásuk olyan acélos lenne, mint amilyennek kívülről látszik. Ha az állattartók árat emelnek, ezt ő nem érvényesítheti a saját áraiban, mert a kereskedők szerint így sincs pénzük az embereknek. A multi pedig keményen diktál, nem csupán neki, hanem a többi partnernek is. – A magyar ember most is a hasán spórol, a hónap közepéig van forgalom a főtéri boltunkban, utána érezni lehet a visszaesést.

A versenyképes disznósajt

Olcsóbban nem tudjuk adni az áruk jelentős részét ott sem, hiszen az eladókat és a költségeket fizetni kell. A 200 négyzetméteres üzlet fűtése központi, ezért havonta 60 ezret perkálunk télen-nyáron – sorolja Sipos. A házias disznósajtjuknak azért 790 forint kilója, és van is keletje. A kft. egyike azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 2004-ben Sapard-támogatást nyertek az üzem modernizálására. – Akkor a bicikli után autóba ültünk. Lehet, most megint elő kell venni a biciklit – mondja.

A hódmezővásárhelyi Szenti Tibor bivalyszalámit árul. Fotó: Tésik Attila

A hódmezővásárhelyi Szenti Tibor bivalyszalámit árul.
Fotó: Tésik Attila

A kisteleki húsüzemét működtető Balatoni József viszont szeret biciklizni. Eleve családi vállalkozást tervezett a Pick egykori szalámimestere, három fiának és családjaiknak akar biztos kenyeret, miközben szenvedélyének él. Ma hetvenféle szárazárut gyártanak, a Hortobágyi Kht.-től kapják a bionyersanyagot, a fűszereket, csak onnan vásárolnak, viszont használják a Hortobágy márkanevet. Gyártanak bioszalámit sertésből, vadakból, birkából, szárnyasokból, bivalyból – amiből most az év végéig rendeltek dániai üzletek – sőt újabban halból is. A hetven az tényleg hetvenféle, mert a fűszerezéssel nem elveszik, hanem kiegészítik a hús természetes ízét. Fructa gyümölcsízű szalámijuk innovációs nagydíjat nyert 2007-ben a kölni élelmiszeripari kiállításon. A kísérletező kedvű tulajdonos szerint 2005 tájékán fordult látványosan az érdeklődés a természetes eredetű élelmiszerek felé, elfogadva, hogy ezek „kicsit drágábbak". Ennek azért örül, mert az adalékok az élelmiszer-iparban mindig a gyártás meggyorsítását és a minél kevesebb súlyveszteséget szolgálták – a természetesség rovására. – Magyarországról azonban még mindig az a tudat él Nyugat-Európában, hogy itt több a természetes étel, ez régi hiedelem, része maradt a mi imázsunknak, élni kell vele – mondja Balatoni. Aki most a franciaországi élelmiszer-ipari kiállításra szarvasgombás szarvasszalámival, nyúlhúsból való fehérszalámival és daráltdió-bevonatú pulykaszalámival készül.

Tömött pénztárcát kíván minden vásárlónak

A spórolás hatásait érzi a házi sajt- és szalámikülönlegességekre specializálódott vásárhelyi, Szegfű utcai üzlet tulajdonosa, Szenti Tibor is. De kitart elhatározása mellett, hogy a finomat és természeteset érdemes árulni. Ez a tétel pedig nem hidegen kiszámított üzleti kalkuláció eredménye, ez szenvedély dolga. Utazik, járja az üzemeket. Tudja például, hogy Magyarországon most Csermajorban gyártják a legfinomabb kecskesajtot. Többek között ő is árulja Balatoniék bivalyszalámiját. Van itt szárazáru kilónként 4900 forintért, 3000-ért, de olcsóbban is. Szerinte a magyar vásárlók valóban meggondolják, mennyi pénzt szánnak ennivalóra. De volt már ilyen, és aztán mindig kiderült, hogy azért sokáig emlékeznek arra, ami ízlett nekik. Ebben pedig lehet bízni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!