Megmarad az iskolák márkaneve Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Csekély érdeklődés mellett rendeztek szakképzési fórumot csütörtök este a vásárhelyi városházán. Az érdeklődőket Nagyné Bánfi Judit főigazgató tájékoztatta a szakközépiskolák összevonásáról.

Korom András

Maroknyi érdeklődő vett részt azon a vásárhelyi szakképzés átszervezésével kapcsolatos lakossági fórumon, amelyet csütörtökön este rendeztek a vásárhelyi városháza dísztermében. Almási István alpolgármester megnyitójában meg is jegyezte, úgy látszik, megnyugodtak mindazok, akik a képviselő-testület tagjait az átszervezésekről különböző fórumokon, illetve az utcán kérdezgették. Az iskola-összevonás részleteiről Nagyné Bánfi Judit, a július 1-jétől létrejövő új intézmény vezetője számolt be. Elmondta: az összevonást a szakképzéssel kapcsolatos törvény kényszerítette ki, mely szerint ősztől 1500 diáknál kisebb létszámmal működő intézmények nem kapnak támogatást. Vásárhelyen először a négy szakközépiskolából kettőt-kettőt akartak összevonni, majd a várható létszámcsökkentés miatt a közgyűlés úgy döntött, keddtől egy intézményként működik 3200 diákkal a Corvin, a Kalmár, a Gregus és az Eötvös szakközépiskola, melyek azonban tagiskolaként továbbra is megtartják jó hírt szerzett márkanevüket.

A Gregusban 100 milliós informatikai fejlesztés kezdődik Fotó: Tésik Attila

A Gregusban 100 milliós informatikai fejlesztés kezdődik Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi iskolák a 22 ezer tanulót számláló 1000 Mester Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) tagjai lesznek, amely a megyében működő, illetve Orosházán lévő iskolákat tömöríti. Vásárhely a TISZK-nek köszönhetően a Gregusban az informatikai, a Kalmárban pedig a gépészeti szakmák oktatását fejleszti. A Gregusban ennek köszönhetően 100 milliós informatikai fejlesztés kezdődik, míg a Kalmár 45 millióért kap új diagnosztikai eszközöket és mérőlabort.

Az összevonással kis mértékben csökken a pedagógusok száma, mégpedig azért, mert a Gregusból a Németh László Gimnáziumba kerül át két gimnáziumi osztály. Húszszázalékos létszámleépítés várható a nem pedagógus munkakörben dolgozók körében, miután az intézmények gazdasági ügyeit a polgármesteri hivatal viszi tovább. Nagyné Bánfi Judit hozzátette: a jelentkezések alapján a következő tanévben ugyanannyi osztály indul a szakközépiskolákban, ahány tavaly.

A fórumon egyetlen hozzászólás sem hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!