Sikeres volt az első Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - mintegy két és fél ezren vettek részt szombaton a Múzeumok Éjszakája hódmezővásárhelyi programjain. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ először csatlakozott az országos kezdeményezéshez, három helyszínen éjfélig várták a szervezők egy kellemes nyáresti kulturális kikapcsolódásra az érdeklődőket.

Medgyesi Konstantin

Országszerte több mint 330 ezren zarándokoltak el a 70 budapesti és 160 vidéki helyszínre.

Az Árpád utcai Gazdaháznál délután négy órától Szent Iván éjszakájához kapcsolódó hagyományőrző és gyermek programok várták az egyéni látogatókat és a családokat. Tűzszerszámokból, fűtő- és tüzelő berendezésekből nyílt időszaki kiállítás, melyet Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész nyitott meg. A Nagy Imre téren a bőrművességet, a nyíl-, tegez-, valamint a gyertyakészítést sajátíthatták el a résztvevők. Ügyességi és fizikai erőpróbára is lehetőség nyílt: íjazásból, dárdahajításból, rönkdobásból és kürtfúvásból álló négy próbát kellett teljesíteni a nevezőknek. Az érdeklődők láthattak még kovácsbemutatót, valamint honfoglalás korabeli íjászok repítették vissza a múltba a közönséget. Az est beálltával került sor a „tisztító tűz" hagyományos tűzszerszámokkal - taplóval és kovával - történő meggyújtására, majd a rituális tűzugrásra.

Két és fél ezren vettek részt szombaton a Múzeumok Éjszakája hódmezővásárhelyi programjain

Két és fél ezren vettek részt szombaton a Múzeumok Éjszakája hódmezővásárhelyi programjain
Az Alföldi Galéria udvarán a Híd nemzetközi kerámia-kiállításhoz kapcsolódtak a programok. Tűzvarázs címmel kerámia „valóságshow"-t tekinthettek meg a látogatók. Az érdeklődők megfigyelhették, hogyan nyer a művészek és mesterek keze által az agyag formát, és hogyan ég kerámiává a felállított két kemencében a nyers agyag. Itt is lehetőség nyílt kézműves-foglalkozásra: számos gyerek és felnőtt próbálta ki Ambrus Sándor fazekasmesterrel a korongozást. A táncolni vágyóknak a talpalávalót a Csík népzenei együttes biztosította.

Az Emlékpont kiállítását is több százan tekintették meg az est folyamán, különösen nagy sikere volt az éjszakai történetekkel színesített tárlatvezetésnek, mely a „Csengőfrásztól a Tiszavirágig" címet viselte, és Dr. Baracs Gabriella történész vezette végig a látogatókat az esti fényekkel megvilágított termeken. Az igazi retro hangulatról az egykori Piramis együttes oszlopos tagja, Császár Péter gondoskodott. A közönség nemcsak egy zenei időutazáson eleveníthette fel élményeit az ötvenes évektől egészen a '70-es évek végéig, hanem kvízjátékon is számot adhatott „zenei tudásából". Néhány akkordból kellett felismerni az előadókat és a zeneszámokat. Diviki Sándor, egykori dobos az est házigazdájaként saját élményeit, történeteit mondta el az Emlékpont teraszát megtöltő érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!