Új lakások nőttek ki a pusztából

Hódmezővásárhely - Négy éve csak egy füves terület volt, mostanra azonban önálló kis városrésszé nőtte ki magát a vásárhelyi Dr. Soós István utca. A 28 önkormányzati ingyentelekre felépültek a családi házak, a lakók pedig saját zsebből rendezvényeket szerveznek, és hírmondót adtak ki.

Szögi Andrea

Négy évvel ezelőtt osztott először ingyen építési telkeket a vásárhelyi önkormányzat – akkor a Béketelep egyik utcájában 28 család kapott lehetőséget arra, hogy régi, kicsi lakását vagy albérletét új házra cserélje. A megkötés az volt, hogy két éven belül az otthonnak lakhatónak kell lennie.

Teljesítette a feltételt Kmoskó Péter és felesége, igaz, a házuk még most sincs kész. Hiányzik a kerítés, a kertet is rendbe kell tenni, a bútorok egy része is várat még magára. A fiatalember szabadidejében szívesen végez asztalosmunkát, ottjártunkkor is épp a konyhaszekrény ajtóin dolgozott a garázsban. Megtudtuk tőle, hogy kertvárosi lakásukat adták el az építkezés kedvéért, és a falak felhúzásán és a tető megépítésén kívül szinte mindent saját kezűleg csináltak a házon. Otthonuk 140 négyzetméteres, és szocpolt is felvettek rá, így a tervek szerint hamarosan bővül a családjuk.

Négy év alatt benépesült az első vásárhelyi ingyentelkek utcája. Fotó: Tésik Attila

Wolf Csaba a majdnem kész házat vásárolta meg családjával.
Fotó: Tésik Attila

Van azonban, aki azóta már el is adta a házát, amelyet a várostól kapott telekre épített.

Tucatnyi helyszín, 112 ingatlan

A Dr. Soós István utca volt az első, ahol a vásárhelyi önkormányzat ingyentelkeket osztott még 2004-ben. Azóta építési területhez jutott további 84 család, többek között a Mester utca környékén, a Serház téren, a Szellő soron, valamint a Damjanich és a Lévai utca környékén.

Wolf Csaba feleségével és gyermekével tavaly szeptemberben majdnem kész házba költözött. Megtudtuk tőle: az előző tulajdonosok kényszerhelyzetbe kerültek, mert mire felhúzták a házat, elváltak, és ketté kellett osztani a vagyont. Így vásárolták meg Wolfék az ingatlant. A fiatalember elárulta: az utcában nagyon összetartó közösség kovácsolódott össze, szinte minden este buliznak, és nemrégiben saját zsebből egész napos programot is szerveztek. Sőt minderről egy hírmondót is kiadtak. A várostól pedig kaptak egy zöldterületet, amin focimeccseket szerveznek.

Sok háznál még hiányos a kerítés, ahogy azt Wolfék szomszédja sem építette még meg, de a közbiztonság nem indokolja a sietséget. Az utca lakói ugyanis nyugodtan hagyják nyitva a kaput vagy a ház előtt az autót, akár kulccsal együtt is, mert itt mindenki ismer mindenkit.

Kmoskó Péter a háza előtt locsol. Még hiányzik a kerítés is. Fotó: Tésik Attila

Kmoskó Péter a háza előtt locsol. Még hiányzik a kerítés is.
Fotó: Tésik Attila

Alig van eladó telek

Nehezen talál magának építési telket az, aki Vásárhelyen szeretné a házát felhúzni. A hirdetési újságok kínálata szinte a nullával egyenlő, míg az egyik ezzel foglalkozó internetes oldalon is csupán egy olyan ajánlatot találtunk, amely szerint a területen lepusztult épületek vannak – a vásárlónak tehát a bontással és romeltakarítással kell kezdenie. A telek egyébként 5000 négyzetméteres, és 2 millió 300 ezer forintot kérnek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!