A ruha is teszi a hivatalnokot

Hódmezővásárhely - Szigorú szabályok írják elő, hogyan kell megjelenniük a vásárhelyi polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselőknek. Még arról is készült útmutatás, hány gyűrűt és nyakláncot tanácsos viselni, a körmök hosszáról és a zokni színéről nem is beszélve.

Szögi Andrea

Szegeden és a megye többi városában csupán íratlan szabályok vannak, a tapasztalatok szerint a köztisztviselők ugyanis tudják, mit és hogyan illik viselni.

Azonnal szemet szúr a vásárhelyi polgármesteri hivatalba lépve, hogy a férfi köztisztviselők mindegyike inget és nyakkendőt visel, a hölgyek is kivétel nélkül elegánsak. Nem véletlen, a városházán dolgozók megjelenését ugyanis részletes és meglehetősen szigorú szabályok kötik. Végh Ibolya aljegyző elküldte lapunknak azt a négy évvel ezelőtt készült, majdnem háromoldalas dokumentumot, amely az előírásokat – olykor tanácsokat – tartalmazza.

Hagyományos (Lázár János)... Fotó: Segesvári Csaba

Hagyományos (Lázár János)... Fotó: Segesvári Csaba
Az természetesen nem meglepő, hogy mindenkitől elvárják az ápoltságot és az alkalomhoz illő ruházatot, de mindkét nem esetében részletesen kidolgozták a hajviselettel, kéz- és körömápolással, arcápolással, ruházattal és kiegészítőkkel kapcsolatos tudnivalókat. A hölgyek figyelmét felhívják például arra, hogy kerüljék a túlzottan szoláriumozott bőrszínt, a körmük ne legyen nagyon hosszú – hiszen ez „mindig a dologtalanság jele volt" –, a szoknyájuk viszont legalább combközépig érjen. Nem tanácsos a vállakat és a kart fedetlenül hagyó nyári felső, és nem való a hivatalba a farmer. Az ékszerekkel kapcsolatban pedig elvárás, hogy a köztisztviselő ne tűnjön „karácsonyfának", ezért vékony láncból legfeljebb kettőt, gyűrűből pedig a jegygyűrűn kívül mindkét kezén maximum egyet hordjon.

...és formabontó (Botka László) munka közben. Fotó: Karnok Csaba

...és formabontó (Botka László) munka közben. Fotó: Karnok Csaba
Legalább ennyi előírás vonatkozik a férfiakra is: a rövid (de nem kopaszra vágott) haj, a rendszeres borotválkozás vagy ápolt szakáll, bajusz, az elegáns, de nem hivalkodó óra, a jó minőségű bőrcipő alapkövetelmény. Ezenfelül az öltöny viselése télen-nyáron kötelező, a nyakkendő pedig csak akkor maradhat el, ha a hidegben a zakó alatt kereknyakú pulóvert visel az illető. A zokni természetesen ne fehér vagy világos, esetleg mintás, hanem az öltönnyel és cipővel harmonizáló legyen. Végh Ibolya kérdésünkre elmondta: előfordult már, hogy fiatalabb kolléganőit megkérte, másnap visszafogottabb öltözékben jelenjenek meg, de komoly következménye nem volt még annak, ha valaki nem tartotta be az előírásokat.

Makó András, a vásárhelyi polgármesteri hivatal irodavezetője a hosszú haját megtarthatta, de a nyakkendő viselete neki is kötelező. Fotó: Tésik Attila

Makó András, a vásárhelyi polgármesteri hivatal irodavezetője a hosszú haját megtarthatta, de a nyakkendő viselete neki is kötelező. Fotó: Tésik Attila
Megkérdeztük Lázár Jánost, miért tartja fontosnak az ilyen részletekbe menő szabályozást. A városvezető lapunknak úgy nyilatkozott: az önkormányzatnak elsődlegesen szolgáltató feladata van. Ahhoz, hogy az ügyfélben kialakuljon a bizalom, elengedhetetlen, hogy a köztisztviselő ne csak gondolataiban legyen rendezett és felkészült, hanem megjelenésében is. Ez Magyarországon sajnos még nem evidencia.

Szeged főhivatalnoka, Mózes Ervin jegyző saját magának is engedélyezi a lazább viseletet. Fotó: Segesvári Csaba

Szeged "főhivatalnoka", Mózes Ervin jegyző saját magának is engedélyezi
a lazább viseletet. Fotó: Segesvári Csaba

Fölöslegesnek tartja viszont az ilyen jellegű előírásokat Botka László, Szeged polgármestere. Kérdésünkre elmondta: alapvető elvárás, hogy a köztisztviselők ápoltak, önmagukra igényesek legyenek – nemcsak a vezető beosztásúak, de az ügyfelekkel foglalkozók is. Mindez azonban hozzátartozik a köztisztviselői mentalitáshoz, magától értetődő, íratlan szabály, tette hozzá Botka, akinek 6 éves városházi munkája során nem fordult még elő, hogy valakit ilyen okból figyelmeztetnie kelljen. Éppen ezért ő túlzónak tartja ezt a mindenre kitérő szabályozást.

Húsz éve hosszú a haja

Nem enged hajának a hosszából Makó András, aki a vásárhelyi polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetője. Bár Lázár János polgármester többször, nyilvános rendezvényeken is tett már humoros megjegyzést a köztisztviselő hajviseletére, az irodavezetőtől megtudtuk: ez csupán élcelődés, nem komoly konfliktus. A most negyvenéves Makó András hozzátette, nem fogja levágatni a haját, mert ez hozzá tartozik a személyiségéhez. Körülbelül 18 éves kora óta hosszú haja van egyébként, olyan is volt, hogy hátközépig ért. Felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes körülnézni a parlamentben: Kövér László és Deutsch Tamás frizurája közel sem nevezhető hagyományosnak.

Vidéken nem írják elő

Szentesen nincsenek öltözködési szabályok. Sztantics Csaba jegyző kérdésünkre elmondta: nyilván minden dolgozójuktól elvárják az ápolt megjelenést és az évszaknak megfelelő ruházatot, de ez nem feltétlenül jelent öltönyt és kosztümöt. A jegyző hozzátette, ebből még soha nem származott probléma a hivatalban. Ugyanerről számolt be Bánfi Margit makói jegyző és Szubally Brúnó, Csongrád aljegyzője is. Mindketten azt mondták: köztisztviselőik tisztában vannak azzal, mikor hogyan illik megjelenni, ezért nincs szükség ezzel kapcsolatos szabályozásra.

Nadrágtartó: praktikus. Fotó: DM/DV

Nadrágtartó: praktikus. Fotó: DM/DV
Nadrágtartó: praktikus

Messziről megismerni Szentes polgármesterét, Szirbik Imrét (képünkön, fotó: Tésik Attila), amikor a rá annyira jellemző nadrágtartói egyikét viseli. A városvezető elárulta: mindenki dizájnelemnek hiszi azt, ami egyszerűen csak praktikus. Lazább, kényelmesebb munkavégzést tesz ugyanis lehetővé, mintha övet hordana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!