Tölgyesi kütyüje véd a lopástól

Hódmezővásárhely - Meglepő találmánnyal rukkolt elő a vásárhelyi Tölgyesi György: a gyufásdoboznyi szerkezet jelez a tulajdonosnak, ha el akarják lopni a traktorját. A Ford-ösztöndíjas villamosmérnök korábban infravörös távhőmérőjéről és különleges vadmegfigyelő kameráiról volt ismert.

Korom András

– Minden a természetvédelmi érdeklődésemre vezethető vissza. Amikor több mint húsz éve kiköltöztünk a belvárosból a tanyavilágba, figyelni kezdtem a környezetünkben élő állatokat – avatott be a kezdetekbe Tölgyesi György.

– Olyan megfigyelőrendszereket fejlesztettem ki, amelyek automatikusan lefényképezték az általam kívánt állatfajtákat. Azaz, ha vidrát akartam a felvételeken látni, akkor azokat örökítette meg. Majd eszembe jutott, amolyan józan paraszti ötletként, hogy ha a vidrát meg tudja különböztetni mondjuk a rókától vagy a kutyától, akkor az embert is biztosan fel tudja ismerni. Aztán – mert csak az elmúlt hónapban több nagy értékű traktort is elkötöttek a megyében – arra gondoltam, találmányomat bűncselekmények megelőzésére is lehetne használni – tette hozzá.

Tölgyesi György találmányával. Fotó: Tésik Attila

Tölgyesi György találmányával.
Fotó: Tésik Attila

Az általa kifejlesztett eszköz nem rádiótelefonon riasztja a bezárt traktor, autó vagy kombájn kinyitásakor a tulajdonost, hanem rádión. Ráadásul a gyufásdoboznyi érzékelő könnyen elrejthető a járműben, míg a tulajdonosnál lévő vevőrész sem nagyobb egy zsebrádiónál. Az eszköz hatósugara néhány száz méteres, azaz leginkább a közelben, valamilyen épület vagy tereptárgy takarásában lévő, nagy értékű munkagépek, járművek ellopásának megelőzésére alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!