21 millióval tartoznak a vásárhelyi lakók

Hódmezővásárhely - Közel 100 milliós a kintlévősége a vásárhelyi hőszolgáltatónak. A lakosok mintegy 21 millióval tartoznak, a többi közületi elmaradás.

Kormos Tamás

A távfűtésnél az olcsóbb geotermikus energiákat részesítik előnyben, valamint jelenleg is zajlik a panellakásokban fűtéskorszerűsítés. A tervek szerint akár 20 százalékos megtakarítás is elérhető ezzel a módszerrel. A modern elosztók, hőmennyiség-szabályzók felszerelése pluszköltséget nem ró a fogyasztókra.

Jelenleg Vásárhelyen a lakosoknak 3281 forint a hődíj gigajoulja, ez az összeg a közületek részére 4260 forint. A használati meleg víz köbmétere a lakosságnak 702, a közületeknek pedig 967 forintjába kerül, mindkét esetben ez az ár tartalmazza a víz- és csatornadíjat is. Annak ellenére, hogy az országban szinte Vásárhelyen a legolcsóbb a távhőszolgáltatás – egy havi átlagos díj alig több mint 13 ezer forint – 2008 első félévére majd 100 millió forintos kintlévősége van a hőszolgáltatónak.

Ábrahám Istvánné a nappaliban lezárta a radiátort, így is 12-13 ezres számlát kap a fűtési szezonban Fotó: Tésik Attila

Ábrahám Istvánné a nappaliban lezárta a radiátort, így is 12-13 ezres számlát kap a fűtési szezonban
Fotó: Tésik Attila

A lakosság jelenleg közel 21 millióval tartozik, a közületek pedig a többivel. Tavaly december 31-éig sokkal magasabb volt ez az összeg. Akkor majd 143,5 milliót nem fizettek be a cég számlájára. Az elmaradás miatt jelenleg 115 esetben zajlik végrehajtás az adósok ellen.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon a vásárhelyi panellakások tulajdonosaira mekkora terhet ró a távhőszolgáltatás díja, tudják-e fizetni, hogyan gazdálkodják ki a szükséges pénzt.

– A hetvenes évek eleje óta lakom panelben. A második emeleten élek egy 55 négyzetméteres lakásban. Szerencsére még sohasem volt elmaradásom – árulta el Ábrahám Istvánné. Az idős nő elmondta, úgy nőtt fel, hogy spórolni kell. Ezért elsőként a számlákat fizeti be. Elég csak néhány hónapot kihagyni, s akkora adósság halmozódik fel, amiből már képtelenség kilábalni.

– A nyugdíjam 84 ezer forint, a fűtési szezonban ebből 13 ezer megy el a távhőnek. Havonta kapok 2500 forintos kedvezményt a várostól. Évekig voltam közös képviselő, s ezalatt a lépcsőházunkban soha senki nem tartozott egyetlen egy szolgáltatónak sem – mesélte.

Kis Ernő 32 esztendeje él egy tizedik emeleti lakásban. Radiátorain már régóta működnek a hőmennyiségmérők. A tavalyi fűtési szezon lezárása után ennek ellenére még 14 ezer forintot be kellett fizetnie.

– Kisnyugdíjas vagyok. Hál' istennek, számlaelmaradásom még egyetlenegyszer sem volt. Meghúzom a nadrágszíjat, de a szolgáltatóknak rendesen fizetek – tudtuk meg Ernő bácsitól.

Több mint 20 ezer igénylés

A vásárhelyiek a Magyar Államkincstárhoz 2007 januárja és 2008 júniusa között összesen 20 ezer 408 távhő-támogatási igényt nyújtottak be. A támogatás összértéke pedig majdnem elérte a 86,3 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!